Η Σλοβενία στήνει εμπόδια στα σύνορα με την Κροατία

Η Σλοβενία στήνει εμπόδια στα σύνορα με την Κροατία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. «Τεχνητά εμπόδια» στα σύνορα με την Κροατία σκοπεύει να τοποθετήσει η Σλοβενία, προκειμένου να κατευθύνει τους πρόσφυγες προς τα συνοριακά περάσματα. Τα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε., καθώς η Σλοβενία είναι για πολλούς πρόσφυγες η πρώτη χώρα εισόδου στην κεντρική περιοχή της Ζώνης Σένγκεν. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίλο Τσέραρ, άσκησε έντονη κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τονίζοντας ότι οι υποσχέσεις περιορισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν υλοποιήθηκαν.

«Αποφασίσαμε χθες να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε στα σύνορα της Ζώνης Σένγκεν με την Κροατία κάποια προσωρινά τεχνικά εμπόδια» είπε ο Τσέραρ. «Τα εμπόδια αυτά, στα οποία αν χρειαστεί θα περιλαμβάνονται και φράχτες, έχουν στόχο να κατευθύνουν τους μετανάστες προς τα συνοριακά περάσματα», είπε ο Τσέραρ.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, πάνω από 170.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από το έδαφος της Σλοβενίας. «Δεν κλείνουμε τα σύνορα» πρόσθεσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ελεγχόμενη ροή μεταναστών και να αποτρέψουμε ανθρωπιστική καταστροφή». Ο Τσέραρ ανέφερε ότι οι πληροφορίες από την Αυστρία δηλώνουν ότι η χώρα σκοπεύει να περιορίσει τις εισόδους σε 6.000 την ημέρα, το μέγιστο. Αν αυτό συμβεί, η Σλοβενία θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει το ίδιο. «Αν χρειαστεί, θα λάβουμε και άλλα μέτρα, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών θα επιβιώσει τον χειμώνα στη Σλοβενία» πρόσθεσε, μεταθέτοντας έτσι τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στον προηγούμενο κρίκο της αλυσίδας, την Κροατία.

Μήνυση

Η Αυστρία, η χώρα στην οποία κατευθύνονται οι πρόσφυγες μετά τη Σλοβενία, έχει δεχθεί ρεκόρ αιτήσεων ασύλου, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη μετάβαση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Χθες η αυστριακή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μηνύθηκε από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Ελευθερίας, σε μία κίνηση εντυπωσιασμού. H μήνυση εναντίον της Συντηρητικής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν και του επίσης Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Αμυνας, Γκέραλντ Κλουγκ, προσάπτει στους αξιωματούχους ότι «παραβίασαν εσκεμμένα» τη νομοθεσία περί μετανάστευσης, διευκολύνοντας τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών μέχρι τα γερμανικά σύνορα. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα της Αυστρίας χωρίς περιορισμούς από τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος, Χανς Κρίστιαν Στράχε. «Η εσκεμμένη απουσία ελέγχων θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια». Κάποιες δημοσκοπήσεις τοποθετούν την ισχύ του κόμματος στο 30%, αν και ο Στράχε απέτυχε στην πρόσφατη απόπειρα κατάκτησης της δημαρχίας της Βιέννης.

Χθες, ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν δήλωσε ότι «η μόνη λογική οδός» για τη μείωση των αφίξεων προσφύγων στην Ε.Ε. είναι να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να επιβιώσουν στην Τουρκία. Ο Αυστριακός καγκελάριος προέτρεψε τις αρχές της Ε.Ε. να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία με την Αγκυρα, η οποία προβλέπει την καταβολή βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων προς την Τουρκία, προκειμένου να παράσχει κίνητρα στους πρόσφυγες και μετανάστες να μείνουν στη χώρα. Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία και αλλού έχουν οδηγήσει στη μείωση των συσσιτίων που προσφέρονται στους πρόσφυγες, ενώ τουλάχιστον τα μισά προσφυγόπουλα δεν πηγαίνουν σχολείο και η ελπίδα επιστροφής της ομαλότητας στη Συρία εκλείπει, κάνοντας όλο και πιο επιτακτική την αναζήτηση ανθρώπινων συνθηκών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή