Στα 21 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για τη Γερμανία

Στα 21 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για τη Γερμανία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα 21 δισ. ευρώ θα φθάσει το κόστος της υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία για το 2015, σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου Ifo, που συμπεριλαμβάνουν δαπάνες εκμάθησης γερμανικής, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και διοικητικές δαπάνες, πέραν του κόστους διαμονής και διατροφής. Το ινστιτούτο εκτιμά ότι μόνο αν το γερμανικό κράτος προσφέρει το σύνολο των υπηρεσιών αυτών στους πρόσφυγες θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στη γερμανική οικονομική ζωή.

Το κόστος έχει υπολογιστεί με βάση την υπόθεση ότι η χρονιά θα κλείσει με 1,1 εκατ. αφίξεις στη Γερμανία, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις του ινστιτούτου, που περιελάμβαναν μόνο διαμονή και διατροφή για 800.000 πρόσφυγες, εκτιμούσαν το κόστος στα 10 δισ. Ακόμη και αυτό το ποσό όμως είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει προϋπολογίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την Κυριακή επανέλαβε ότι «οι δυνατότητες της Γερμανίας είναι περιορισμένες».

Περισσότερο από το οικονομικό κόστος, αυτό που ανησυχεί το Βερολίνο στην προσφυγική κρίση είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, καθώς τελευταία δημοσκόπηση ανέβασε την υποστήριξη της ξενοφοβικής AfD για πρώτη φορά στο 10%.

Αντιδρώντας, χθες, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «η Συνθήκη του Δουβλίνου ισχύει» και ότι όσοι πρόσφυγες έφθασαν μετά τις 21 Οκτωβρίου μπορούν να απελαύνονται με κατεύθυνση τις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε. «με την εξαίρεση της Ελλάδας». Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ, που η Γερμανία και άλλες χώρες δεν στέλνουν τους αιτούντες άσυλο πίσω στην Ελλάδα, ακόμη και αν αυτή είναι η χώρα πρώτης εισόδου. Το νέο δεδομένο με τη χθεσινή ανακοίνωση είναι ότι οι απελάσεις προς άλλες χώρες της Ε.Ε. θα αφορούν στο εξής και Σύρους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, οι πρόσφυγες έχουν την κατάλληλη ηλικία αλλά τα λάθος προσόντα. «Η ηλικιακή δομή των νεοαφιχθέντων είναι αυτή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική κρίση. Η γενιά των σημερινών 50άρηδων σε 15 χρόνια θα ζητάει αξιοπρεπή σύνταξη από τα παιδιά που δεν έκανε. Και δεν θα την έχει. Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως μετανάστευση. Αλλά, το καίριο σημείο είναι το εξής: Πρέπει εμείς να επιλέξουμε μετανάστες με προσόντα που να μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν το κράτος. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται τώρα δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Δεν είναι ειδικευμένοι», είπε ο Ζιν στο Spiegel, ζητώντας ωστόσο να επιτραπεί η εργασία για τους πρόσφυγες αμέσως μόλις φθάνουν στη χώρα. «Τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει αν αφήνουμε νέους άνδρες επί μήνες στους καταυλισμούς και τους απαγορεύουμε να εργαστούν», υποστήριξε. Το αποτέλεσμα αυτού θα ήταν να ασκηθεί πίεση στους μισθούς προς τα κάτω, κάτι που ο Ζιν χαρακτήρισε αναπόφευκτο, συστήνοντας μάλιστα να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός προκειμένου να μην εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας. «Πώς νομίζετε ότι θα γίνει δεκτό αυτό από όσους ωφελούνται από τον κατώτατο μισθό;», ερωτάται ο οικονομολόγος. «Ελπίζω ότι θα τους ικανοποιήσει η κρατική αναπλήρωση εισοδήματος την οποία προτείνω. Αλλά φυσικά βλέπω το πρόβλημα, γι’ αυτό πρέπει να φρενάρουμε τη μετανάστευση. Η εναλλακτική, ότι δηλαδή έρχονται οι μετανάστες αλλά δεν μπορούν να δουλέψουν λόγω του κατώτατου μισθού, θα ήταν καταστροφική. Κάποιοι πολιτικοί ίσως ονειρεύονται ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες με τα σημερινά επίπεδα κατώτατου μισθού (8,5 ευρώ). Το ξύπνημα από το όνειρο αυτό θα είναι σκληρό», υποστήριξε ο Ζιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή