Φόρος τιμής στους πεσόντες των πολέμων

Φόρος τιμής στους πεσόντες των πολέμων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο λεπτών σιγή τήρησε χθες η Βρετανία, προς τιμήν των νεκρών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και των πεσόντων όλων των πολέμων έκτοτε.

Βετεράνοι πολέμου και μέλη των οικογενειών τους συγκεντρώθηκαν χθες στο κενοτάφιο στο κεντρικό Λονδίνο, αποτίνοντας φόρο τιμής στους νεκρούς, τη χθεσινή ημέρα, επέτειο της συνθηκολόγησης της Γερμανίας στον Α΄ Π.Π.

Σχολεία, γραφεία και εκκλησίες συμμετείχαν στα δύο λεπτά σιγής, που τηρήθηκαν στις 11 το πρωί, τοπική ώρα, σηματοδοτώντας τη στιγμή κατά την οποία τα όπλα σίγησαν στα πεδία μαχών πριν από 97 χρόνια.

Μεταξύ των συνταγμάτων, τιμητικών αγημάτων, ξεχώρισαν μέλη των Νεπαλέζων Γκούρκα, οι οποίοι παρατάχθηκαν σε άψογο σχηματισμό στο Ουάιτχολ. Την ίδια στιγμή, η τραγουδίστρια Σερίς Μάθιους ανέγνωσε απόσπασμα από το φύλλο των Times του Λονδίνου του Οκτωβρίου 1915, για τον θάνατο 41 μοναχογιών την ίδια ημέρα στις μάχες της βόρειας Γαλλίας και άλλων πεδίων μαχών. Στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ τήρησε η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ το δίλεπτο σιγής, με το γραφείο Τύπου των ανακτόρων να υπενθυμίζει πως η βασιλική οικογένεια έχασε μέλη της στα πεδία των μαχών.

Η Γαλλίδα πρέσβειρα στο Λονδίνο, Σιλβί Μπερμάν, απένειμε σε τελετή στην πρεσβευτική κατοικία στο Κένσιγκτον το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής σε 19 Βρετανούς βετεράνους, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόβαση στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Νιώθω συγκίνηση, και ευχαριστώ τους βετεράνους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην πατρίδα μου. Οπως σήμερα θυμόμαστε τους πεσόντες του Πρώτου Πολέμου, έτσι δεν θα ξεχάσουμε όσους πολέμησαν για την απελευθέρωση της Γαλλίας, πριν από 70 χρόνια», είπε η πρέσβειρα της Γαλλίας.

Οι διοργανωτές φρόντισαν φέτος ώστε να τιμηθούν και οι πεσόντες-μέλη αποικιακών στρατευμάτων του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος, όπως οι δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί στρατιώτες από βρετανικές αποικίες, καθώς και Ινδοί, Νεπαλέζοι, Βιρμανοί και αυτόχθονες Νεοζηλανδοί Μαορί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή