Πεσμεργκά απελευθέρωσαν την πόλη Σιντζάρ

Πεσμεργκά απελευθέρωσαν την πόλη Σιντζάρ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε το «Ισλαμικό Κράτος», καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του βορείου Ιράκ, οι λεγόμενοι «πεσμεργκά», κατάφεραν χθες να εισβάλουν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σιντζάρ, που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Αύγουστο του 2014.

Οπως ανακοίνωσε νωρίς χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, οι άνδρες του, με τη συνδρομή ενόπλων της θρησκευτικής μειονότητας Γιαζίντι και με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας, κατάφεραν να «απελευθερώσουν» την πόλη Σιντζάρ από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ετράπησαν σε φυγή. Πάντως, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση θυλάκων αντίστασης συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ.

Η πόλη Σιντζάρ βρίσκεται στους πρόποδες του ομώνυμου όρους στο βόρειο Ιράκ και σε απόσταση μόλις 50 χλμ από τα σύνορα με τη Συρία. Ο έλεγχός της έχει στρατηγική σημασία, καθώς διακόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στη συριακή πόλη Ράκα –οιονεί πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχουν ανακηρύξει οι ισλαμιστές– με τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, τη μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Πέραν της στρατηγικής σημασίας του, το Σιντζάρ αποτελεί λάφυρο μεγάλης συμβολικής αξίας. Ο απηνής διωγμός των Γιαζίντι από τους τζιχαντιστές μετά την κατάληψη του όρους Σιντζάρ, προ 15 μηνών, προβλήθηκε ιδιαίτερα από διεθνή μέσα ενημέρωσης και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον θεωρούσαν πολύ πιθανό να έχει εξολοθρευτεί από βομβαρδισμό της αμερικανικής αεροπορίας ο διαβόητος «τζιχαντιστής Τζον». Πρόκειται για τον Βρετανό πολίτη Μοχάμεντ Εμζάουι, ο οποίος εικονίζεται σε σειρά φρικιαστικών βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» να αποκεφαλίζει Δυτικούς ομήρους.

Οχημα στο οποίο πιστεύεται ότι επέβαινε ο Εμζάουι υπήρξε στόχος βομβαρδισμού από μη επανδρωμένο, αμερικανικό αεροσκάφος στη Ράκα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι το Πεντάγωνο προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της επίθεσης, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι, αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του «τζιχαντιστή Τζον», θα πρόκειται για «ένα πλήγμα στην καρδιά του “Ισλαμικού Κράτους”».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή