Ασυλο στη Σερβία είχε ζητήσει ο κάτοχος του διαβατηρίου που ταυτοποιήθηκε στη Λέρο

Ασυλο στη Σερβία είχε ζητήσει ο κάτοχος του διαβατηρίου που ταυτοποιήθηκε στη Λέρο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός εκ των ενόπλων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, είχε περάσει τον περασμένο μήνα από τη Σερβία, όπου είχε ζητήσει άσυλο, ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. «Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο, όπου ζήτησε επισήμως άσυλο», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωσή του. Το μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο χωρίζει τη Σερβία από την ΠΓΔΜ. «Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού», καταλήγει το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ίχνη του υπόπτου για διασύνδεση με τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Σερβία, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέρο όπου το συγκεκριμένο άτομο είχε ταυτοποιηθεί την 3η Οκτωβρίου 2015. Αρχικά, οι γαλλικές υπηρεσίες ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές αλλά και τις αρχές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, να ελέγξουν μέσω του ονόματος του δράστη εάν είχε περάσει από την χώρα ο κάτοχος Συριακού διαβατηρίου, το διαμελισμένο πτώμα του οποίου βρέθηκε στο Stade de France. Παλαμικά και δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του διαβατηρίου έχουν σταλεί στις γαλλικές αρχές ώστε να διαπιστωθεί εάν το ταξιδιωτικό έγγραφο ανήκει σε κάποιον από τους νεκρούς τρομοκράτες ή εάν έχει «αλλάξει χέρια» μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από τη Γαλλία.

Μετά την έρευνα που διενήργησαν Ε.Υ.Π. και ΕΛ.ΑΣ. οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι πράγματι ο κάτοχος του επίμαχου διαβατηρίου πέρασε από την χώρα και πρόκειται για Σύρο υπήκοο.

«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος. Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.

Εξάλλου, ένα ακόμη αίτημα έχει υποβληθεί από την εισαγγελία του Παρισίου, μέσω του δικτύου επικοινωνίας SYRENE. Το αίτημα αυτό αφορούσε έναν από τους Γάλλους δράστες του μακελειού στο Μπατακλάν, ο οποίος έχει ήδη ταυτοποιηθεί από τις αρχές. Η απάντηση των ελληνικών αρχών για το εάν το συγκεκριμένο άτομο πέρασε από την Ελλάδα υπήρξε αρνητική κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι πρόκειται για Γάλλο υπήκοο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, η γαλλική αστυνομία απυήθυνε ερώτηση στις ελληνικές αρχές και για ένα ακόμη άτομο, το οποίο φέρεται να είχε περάσει στις 8 Αυγούστου από τη Λέρο.

Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ενημέρωση από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σχετικά με υπόπτους που φέρονται να συνδέονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ενδεχομένως να πέρασαν από την Ελλάδα στο παρελθόν.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, από τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη. Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές είναι σε στενή επαφή με τις αλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT