Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια…

Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια…

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η βουλγαρική αστυνομία για κακοποίηση προσφύγων απορρίπτει η υπ. Εσωτερικών της χώρας Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Σόφιας δεν ευνοεί και δεν επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές από όργανα της τάξης.

Εκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam αυτή την εβδομάδα έκανε λόγο για πολλαπλά και εκτεταμένα κρούσματα κακοποίησης προσφύγων από Βούλγαρους αστυνομικούς, τα οποία περιλαμβάνουν εκβιασμούς, ληστείες, πράξεις βίας, απειλές απέλασης και επιθέσεις με αστυνομικούς σκύλους.

Την έκθεση συνέταξε, για λογαριασμό της Oxfam, η σερβική οργάνωση Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Βελιγραδίου. Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες που διέσχισαν τη Βουλγαρία για να βρεθούν στη Σερβία επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες αυτές. Μία ομάδα προσφύγων ανέφερε ότι Βούλγαρος αστυνομικός έστρεψε το υπηρεσιακό του περίστροφο πάνω σε άνδρα, πιέζοντάς το στον κρόταφό του, για να απαιτήσει από τα μέλη της ομάδας να παραδώσουν κάθε πολύτιμο αντικείμενο που μετέφεραν, τα τρόφιμα και το νερό, πριν απελευθερώσει αστυνομικά σκυλιά εναντίον τους. Σε άλλο περιστατικό, δύο Αφγανοί διηγήθηκαν ότι Βούλγαροι αστυνομικοί πυροβόλησαν την ομάδα τους, τραυματίζοντας δύο από τα μέλη της.

Ο επικεφαλής της Oxfam για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Στέφανο Μπαλντίνι, κάλεσε την Παρασκευή τις ευρωπαϊκές Αρχές να παρέμβουν, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, την κατασκευή φράκτη μήκους 3,7 χλμ. στα σύνορα Αυστρίας-Σλοβενίας ανακοίνωσε η υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία επισήμανε, ωστόσο, ότι η κατασκευή μεγαλύτερου φράκτη, μήκους 25 χλμ., κατά μήκος των συνόρων δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα, παρά μόνο εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Η αναστολή της κατασκευής του μεγαλύτερου τμήματος φράκτη έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος της σλοβενικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Λιουμπλιάνας εκτιμά ότι 200.000 αιτούντες άσυλο έχουν εισχωρήσει στη χώρα από τα μέσα Οκτωβρίου, με τη μεταναστευτική ροή να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, παρά την τμηματική ανέγερση φράκτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Κροατία. Η κατασκευή φράκτη έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Λιουμπλιάνας-Ζάγκρεμπ, με την Κροατία να υποστηρίζει ότι μέρος του φράκτη έχει ανεγερθεί εντός του κροατικού εδάφους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης, μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής, σχεδόν 12.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σλοβενικά σύνορα προερχόμενοι από την Κροατία.

Διεθνής Αμνηστία

Στο μεταξύ, αγωνιώδη έκκληση στα κράτη-μέλη της ομάδας των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών του κόσμου, G-20, απηύθυνε η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας την εκπόνηση αξιόπιστου σχεδίου, με στόχο την εγκατάσταση και τη χρηματοδότηση των αναγκών των προσφύγων, ενόψει της σημερινής έναρξης συνόδου των κρατών αυτών στην Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την Παρασκευή τα κράτη του G-20 για ολιγωρία απέναντι στην προσφυγική κρίση, καθώς και για άρνηση προσφοράς ασύλου.

Η οργάνωση χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο του G-20 ως ευκαιρία για τα κράτη του γκρουπ να αναστρέψουν τη μέχρι στιγμής «σκανδαλώδη τους απραξία». Ιδιαίτερη μνεία κάνει η Διεθνής Αμνηστία στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία, ως εξόχως πλούσια κράτη, τα οποία «επέδειξαν σκανδαλώδη και ωμή αδιαφορία απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από πολεμικές ζώνες και στυγνή καταπίεση».

Την ίδια ώρα, τη βοήθειά τους προς τις χώρες των Βαλκανίων, ώστε αυτές να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στην προσφυγική κρίση, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης. Σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή, οι υπ. Εξωτερικών Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας υπογράμμισαν την ανάγκη προάσπισης της σταθερότητας των Βαλκανίων, υπογράφοντας προσχέδιο δημιουργίας ταμείου με στόχο την παροχή έκτακτων κεφαλαίων για το προσφυγικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή