Γιουνκέρ: «Δεν υπάρχει λόγος για πλήρη αναθεώρηση της ατζέντας για το προσφυγικό»

Γιουνκέρ: «Δεν υπάρχει λόγος για πλήρη αναθεώρηση της ατζέντας για το προσφυγικό»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να ενδώσουν σε σπασμωδικές αντιδράσεις, αρνούμενες να υποδεχτούν πρόσφυγες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, υπογράμμισε την Κυριακή από την Αττάλεια ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών στο Παρίσι ήταν εγκληματίες, δεν αναζητούσαν άσυλο, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ μετά τις δηλώσεις Πολωνών και Σλοβάκων αξιωματούχων ότι οι επιθέσεις αναδεικνύουν τις ανησυχίες της Ευρώπης για την υποδοχή μουσουλμάνων προσφύγων.

«Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της G20 στην Αττάλεια. «Θα έλεγα στους ευρωπαίους που προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα για το προσφυγικό που έχουμε συμφωνήσει, να είναι σοβαροί και να μην ενδώσουν σε σπασμωδικές αντιδράσεις», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία αλλά δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξουμε τη γενική μας προσέγγιση», συμπλήρωσε.

Ηχηρά ονόματα στη Σύνοδο των G20

Με την παρουσία ηχηρών ονομάτων όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ, η Ανγκέλα Μέρκελ, ο Ντέϊβιντ Κάμερον, αλλά με την απουσία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησε σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας η σύνοδος της ομάδας χωρών G 20. Ο ένας μετά τον άλλον φτάνουν από το πρωί οι ξένοι ηγέτες για τη σύνοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο. Οι G 20 συστάθηκαν το 1999. Συνήθως τα αντικείμενα των συνόδων ήταν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ωστόσο τα τελευταία έτη συζητούνταν και θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ασφάλειας. Αυτό θα γίνει και φέτος, με σημεία αναφοράς τις επιθέσεις στο Παρίσι, την κατάσταση στη Συρία, το «Ισλαμικό Κράτος» και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ως προς τα οικονομικά, αναμένεται να συζητηθούν και οι διαστάσεις των στόχων περί βιώσιμης ανάπτυξης που εξέτασε ο ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευσή του το 2015. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της φορολογίας των διεθνών εταιριών. Σημασία έχουν όμως και οι διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου. Μετά τις επαφές και τις προγραμματισμένες συζητήσεις, η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνέντευξη τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παράδοση της προεδρίας των G 20 από την Τουρκία στην Κίνα.

Τη δέσμευση για ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων θα περιλαμβάνει η τελική ανακοίνωση

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) προηγμένων και αναδυόμενων χωρών του πλαντήτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Ρόιτερς. Οι επικεφαλής της G20, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως "αποτρόπαιες" τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης. Η οριστική ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Κρεμλίνο: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης»

Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μια προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. "Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι'αυτό (μια προσέγγιση)", σημείωσε ο Πεσκόφ κατά τις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας. Παράλληλα η απεσταλμένη του Κρεμλίνου στην G20 Σβετλάνα Λούκας δήλωσε σήμερα ότι οι μετέχοντες στην σύνοδο κορυφής θα αναφερθούν στις επιθέσεις στο Παρίσι στην ανακοίνωση που αναμένεται να εκδώσουν για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. "Οπωσδήποτε", απάντησε η Λούκας σε ερώτηση που της έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 σχετικά με το αν η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα αναφέρεται στις αιματηρές αυτές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 127 ανθρώπων στο Παρίσι την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή