Κινητοποίηση των γαλλικών αρχών με 115.000 άνδρες

Κινητοποίηση των γαλλικών αρχών με 115.000 άνδρες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 115.000 άνδρες του γαλλικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται στους δρόμους, στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής, στο Παρίσι. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ, δίνοντας ένα μέτρο της τεράστιας κινητοποίησης των γαλλικών αρχών για την πρόληψη νέων επιθέσεων και την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Οπως έκανε γνωστό η γαλλική αστυνομία, 16 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται, στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Από την περασμένη Κυριακή, έχουν πραγματοποιηθεί 104 επιδρομές της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων και εκρηκτικών.

Στο μεταξύ, ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη σύλληψη του 26χρονου Σάλαχ Αμπντεσλάμ. Γεννημένος στο Βέλγιο και πολίτης της Γαλλίας, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ θεωρείται, από τις γαλλικές αρχές, ο όγδοος δράστης των επιθέσεων της Παρασκευής και πιστεύεται ότι κατάφερε να διαφύγει στο Βέλγιο μετά το μακελειό στο Παρίσι. Ενας από τους αδελφούς του Αμπντεσλάμ ανατινάχθηκε στις συντονισμένες επιθέσεις της Παρασκευής, όπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο τρίτος των αδελφών Αμπντεσλάμ συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ πέρασε τα σύνορα της χώρας, προερχόμενος από τη Γερμανία, στις 9 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι έκανε διακοπές. Οι αυστριακές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τις κινήσεις του και να εντοπίσουν τυχόν συνεργούς του.

Οι βελγικές διωκτικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στο Παρίσι και τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι οι εν λόγω επιθέσεις οργανώθηκαν επί βελγικού εδάφους. Αποτέλεσμα του «κόκκινου συναγερμού» ήταν και η αναβολή του προγραμματισμένου για χθες ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Ισπανίας.

Δυσαρέσκεια προκάλεσαν στις Βρυξέλλες οι δηλώσεις ανώνυμων Γάλλων αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγόρησαν τις βελγικές αρχές για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τις επιθέσεις. «Κατ’ αρχάς, μόνο τρεις από τους δράστες ήρθαν από το Βέλγιο, ενώ πέντε από αυτούς ήταν Γάλλοι. Μόνο οι έρευνες των αρχών θα αποφανθούν για το πού οργανώθηκαν οι επιθέσεις», απάντησε χθες ο Γκι Ραπάιγ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επιβλέπει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν επτά άτομα στο Ααχεν, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, ύστερα από καταγγελίες ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Μέχρι χθες το βράδυ, όμως, δεν είχαν προκύψει συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία. Τέλος, οι γαλλικές αρχές αναγνώρισαν τη φωνή του τζιχαντιστή ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να αναλαμβάνει, εκ μέρους του «Ισλαμικού Κράτους», την ευθύνη των επιθέσεων. Πρόκειται για τον 36χρονο Γάλλο πολίτη Φαμπιάν Κλεν από την Τουλούζη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή