Το ISIS πλουτίζει από λαθρεμπόριο αρχαίων

Το ISIS πλουτίζει από λαθρεμπόριο αρχαίων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε χθες να μεταφερθούν οι αρχαιότητες της Συρίας στη Γαλλία προς φύλαξη, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους», που έχει πλουτίσει, μεταξύ άλλων, και από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων. Προ διμήνου, η Γαλλολιβανέζα αρχαιολόγος Ζαν Φαρσάχ, η οποία μελετά τις καταστροφές των αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ανατινάζει αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να αποκρύψει τα σημάδια της λεηλασίας, από την οποία πλουτίζει.

«Αρχαιότητες από την Παλμύρα ήδη πωλούνται στο Λονδίνο», είχε πει η Γαλλολιβανέζα αρχαιολόγος. «Κάθε μία από αυτές είναι ανεκτίμητης αξίας. Οι τζιχαντιστές βγάζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά υπάρχει, αγοράζει οτιδήποτε και πληρώνει χωρίς όριο. Το ΙSIS κερδίζει μέσα από κάθε καταστροφή». Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε το γεγονός ότι το «Ισλαμικό Κράτος» τροφοδοτεί το παγκόσμιο κύκλωμα λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων με αρχαία, «τα οποία μεταφέρονται μέσω των ελεύθερων ζωνών (free ports), οι οποίες προστατεύουν κλοπιμαία και τα “ξεπλένουν”, ακόμη και στην Ευρώπη».

Μιλώντας στην 38η σύνοδο της UNESCO, o Oλάντ πρότεινε να στείλει η Γαλλία αρχαιολόγους στη Συρία προκειμένου να εντοπίσουν τις αρχαιότητες που κινδυνεύουν και να τους προσφέρουν «άσυλο», όπως είπε, στη Γαλλία. Στην ίδια διάσκεψη, εκπρόσωποι της Συρίας είπαν ότι οι αρχαιολογικές αρχές της χώρας έχουν ήδη κρύψει πάνω από 300.000 αρχαία αντικείμενα προκειμένου να τα προστατέψουν από τον πόλεμο.

Πέραν των αρχαιοτήτων, το «Ισλαμικό Κράτος» πλουτίζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. «Παρουσίασα στους συναδέλφους φωτογραφίες, που δείχνουν την κλίμακα του λαθρεμπορίου. Τα βυτιοφόρα καταλαμβάνουν δεκάδες χιλιόμετρα δρόμου· από ύψος 4.000-5.000 μέτρων η αυτοκινητοπομπή φαίνεται να φεύγει πέρα από τον ορίζοντα», ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη σύνοδο του G20.

Τα έσοδα του ΙSIS από το λαθρεμπόριο πετρελαίου υπολογίζονται σε 40 – 50 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, ενώ ξένοι ειδικοί βοηθούν στη συντήρηση των πετρελαιοπηγών. Δυσκολότερο είναι να υπολογιστούν τα έσοδα της οργάνωσης από πλούσιους δωρητές στον Περσικό Κόλπο και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή