Σαφείς ενδείξεις ότι το διαβατήριο είχε «φυτευτεί»

Σαφείς ενδείξεις ότι το διαβατήριο είχε «φυτευτεί»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εύλογα ερωτήματα για την παρουσία συριακού διαβατηρίου δίπλα στη σορό ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας στον προαύλιο χώρο του Σταντ ντε Φρανς διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το στοιχείο αυτό είχε “φυτευτεί”, αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμη ότι ο άνδρας αυτός ήταν όντως τρομοκράτης του “Ισλαμικού Κράτους” ο οποίος παρίστανε τον πρόσφυγα. Από την άλλη, η δόλια τοποθέτηση του διαβατηρίου αυτού δίπλα στον νεκρό από κάποιον συνεργό του ίσως να αποσκοπεί στην εμπλοκή των προσφύγων στις τρομοκρατικές ενέργειες και στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα παράξενο για έναν τρομοκράτη να επιθυμεί να καταγραφεί πιστά στην Ελλάδα, στη Σερβία και αργότερα στην Κροατία, την ώρα που η κυβέρνησή μας πιέζει διαρκώς για αυστηρή τήρηση των καταγραφών και εκφράζει παράπονα ότι οι καταγραφές αυτές δεν γίνονται όσο εντατικά θα έπρεπε», είπε ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η αγορά πλαστού συριακού διαβατηρίου αποτελεί απλή υπόθεση στη Μέση Ανατολή, με το ταξιδιωτικό αυτό έγγραφο να κοστίζει μόλις 250 δολ. ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό ενισχύει τους φόβους για διείσδυση μαχητών του «Ι.Κ.» στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις φωνές που ζητούν τη δημιουργία νόμιμης και ασφαλούς διόδου για τους Σύρους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι συνοριακές αρχές της Ε.Ε. παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν τα μέσα για να ελέγχουν όλα τα συριακά διαβατήρια που τους παρουσιάζουν οι πρόσφυγες στα σημεία άφιξής τους και ειδικότερα στη Λέρο, όπου η Frontex δεν φαίνεται να διαθέτει ειδικούς στα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Εν τω μεταξύ, έκθεση του υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επικαλούμενη δημοσιεύματα που βασίζονται σε πληροφορίες ανώτερου Βέλγου αξιωματούχου, αναφέρει ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ συντόνιζε από ένα «ασφαλές καταφύγιο» στην Αθήνα μια τρομοκρατική επίθεση που απέτρεψαν οι Αρχές στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο. Η έκθεση προειδοποιεί για τις προκλήσεις που θέτει για τις ευρωπαϊκές αρχές η διεθνής δράση των τζιχαντιστών και τονίζει την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών. Αναλύοντας την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης που απετράπη στο Βέλγιο, προβλέπει ότι οι μελλοντικές επιθέσεις του ISIS θα μοιάζουν με αυτή και προειδοποιεί ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναπτύξει την ικανότητα να εξαπολύουν πιο πολύπλοκες επιθέσεις στη Δύση και να χρησιμοποιούν τακτικές που αποπροσανατολίζουν τις Αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή