Διασπάθισε κονδύλια κατά Μπόκο Χαράμ

Διασπάθισε κονδύλια κατά Μπόκο Χαράμ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλης κλίμακας απάτες με στόχο τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στις προμήθειες του νιγηριανού στρατού έχουν πλήξει το αξιόμαχο των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων, στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ. Αυτό δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, παραλαμβάνοντας την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το θέμα.

Η επιτροπή παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Σάμπο Ντασούκι, ανέθεσε εικονικά συμβόλαια για προμήθεια αεροσκαφών, ελικοπτέρων και βομβών ύψους 2 δισ. δολαρίων. Τα χρήματα καταβλήθηκαν, αλλά οι προμήθειες δεν έγιναν ποτέ.

Η απάντηση του Ντασούκι έριξε λάδι στη φωτιά, αφού, παράλληλα με τις απαραίτητες διαψεύσεις («δεν υπήρχε περιθώριο για εικονικά συμβόλαια»), ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας προσέθεσε ότι «όλα τα συμβόλαια είχαν την έγκριση του πρώην προέδρου, που ήταν και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων». Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι έρευνες της δικαιοσύνης, περιλαμβάνοντας και τον πρώην πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Ηδη, ο πρώην υπουργός Πετρελαίων του Τζόναθαν, Ντιεζάνι Αλισον-Μαντουέκε, συνελήφθη τον Οκτώβριο στο Λονδίνο στο πλαίσιο βρετανικών ερευνών για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Ο νέος πρόεδρος Μπουχάρι έχει δηλώσει ότι από τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας έχουν κάνει φτερά «ασύλληπτα χρηματικά ποσά». Η Νιγηρία είναι κλασική περίπτωση χώρας της οποίας ο φυσικός πλούτος δεν αξιοποιείται προς όφελος του πληθυσμού αλλά μιας διεφθαρμένης ελίτ.

Ο νέος πρόεδρος Μπουχάρι, στρατηγός ε.α., υφίσταται πιέσεις όχι μόνον από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, αλλά και από το αυτονομιστικό κίνημα της Μπιάφρας, το οποίο έχει επανεμφανιστεί. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Αμπα, στη νοτιοανατολική Νιγηρία, ζητώντας την απελευθέρωση του παραγωγού του Radio Biafra, ραδιοφώνου που η κυβέρνηση έκλεισε τον Ιούλιο. Το 1967, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μπιάφρας οδήγησε σε τριετή αιματηρό εμφύλιο, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από την πείνα. Η εξέγερση καταπνίγηκε, αλλά τα αυτονομιστικά αισθήματα μεταξύ της φυλής των Ιγκμπο επιμένουν, τροφοδοτούμενα από την υστέρηση της περιοχής τους. «Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει παραμελήσει τους Ιγκμπο για πάρα πολλά χρόνια», είπε η επικεφαλής γυναικείας οργάνωσης στη διαδήλωση, Ουζόρ Αμάκα. «Στα ανατολικά δεν έχουμε ούτε δρόμους, ούτε ρεύμα, ούτε νοσοκομεία, ούτε σχολεία. Συνεχίζουν να μας τιμωρούν για τον εμφύλιο. Καλύτερα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».

Την ίδια στιγμή, στα βόρεια της χώρας μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο κράτος και στην Μπόκο Χαράμ, στη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 17.000 άνθρωποι. Ο νέος πρόεδρος Μπουχάρι, που έχει δεσμευθεί να «λιώσει» την Μπόκο Χαράμ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες περί διαφθοράς εξαιρετικά ανησυχητικές. «Αν τα κονδύλια που κατευθύνθηκαν σε αυτές τις ανύπαρκτες εταιρείες είχαν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν, θα είχαν αποτραπεί χιλιάδες αδόκητοι θάνατοι Νιγηριανών», είπε.

Στην πρώτη γραμμή, οι στρατιώτες συχνά παραπονούνται ότι ο εξοπλισμός τους είναι κατώτερος του εξοπλισμού των ισλαμιστών ανταρτών, παρά το γεγονός ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Νιγηρίας είναι από τους μεγαλύτερους στην Αφρική.

Η δυσκολία αντιμετώπισης της Μπόκο Χαράμ οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά επιλέγει «εύκολους στόχους» αντί παραδοσιακών μαχών. Στην πιο πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση, χθες δύο γυναίκες καμικάζι ανατινάχθηκαν στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας, παρασύροντας στον θάνατο 15 ανθρώπους, ενώ την Τρίτη 30 άτομα είχαν σκοτωθεί από έκρηξη σε πολυσύχναστο χώρο στάθμευσης φορτηγών στην πόλη Γιόλα, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή