Ο Μπασάρ Ασαντ δεν δέχεται παρατηρητές του ΟΗΕ

Ο Μπασάρ Ασαντ δεν δέχεται παρατηρητές του ΟΗΕ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνονται οι ελπίδες για γρήγορη εκεχειρία στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ύστερα από τη δήλωση του προέδρου Ασαντ ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία προτού ηττηθούν ολοσχερώς οι τρομοκράτες, και την επιμονή του Μπαράκ Ομπάμα στη θέση ότι η απομάκρυνση του Ασαντ αποτελεί προϋπόθεση της ειρήνευσης.

Μιλώντας στη δημόσια ιταλική τηλεόραση, ο Μπασάρ Ασαντ τόνισε ότι «τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού ηττηθούν οι τρομοκράτες που κατέχουν τμήματα του συριακού εδάφους».

Με άλλη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Valeures Actuelles ο Σύρος πρόεδρος απέρριψε την ιδέα περί εγκατάστασης παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιβλέπουν ενδεχόμενες εκλογές στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη «έχουν χάσει την αξιοπιστία τους». Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του θα ήταν πρόθυμη να δεχθεί παρατηρητές μόνο από χώρες «που δεν πήραν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς» στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Εξίσου αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε από τη Μανίλα των Φιλιππίνων ο Μπαράκ Ομπάμα. «Η ουσία είναι ότι δεν βλέπω να διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με τον Ασαντ να παραμένει στην εξουσία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ενωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέδεσε, ουσιαστικά, την ειρήνευση στη Συρία με τη μεταστροφή της Ρωσίας και του Ιράν, ώστε να πείσουν τον Ασαντ να παραιτηθεί κάποια στιγμή από την εξουσία. «Αυτό που κάνουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, είναι να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες οι Ρώσοι και οι Ιρανοί –αλλά και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ελίτ στη Συρία– για να αναγνωρίσουν την αλήθεια που μόλις σας είπα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ηγέτης.

Πίεση στον Ομπάμα για πιο επιθετική πολιτική με στόχο την ολοκληρωτική συντριβή και όχι απλώς την ανάσχεση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ άσκησε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές του 2016, τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν και ότι «θα πρέπει να συνδυαστούν με χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες θα καταλάβουν τελικά τα εδάφη». Η Χίλαρι Κλίντον δεν διευκρίνισε αν η τοποθέτησή της σημαίνει την αποστολή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία και το Ιράκ, τόνισε όμως ότι ο κύριος όγκος των χερσαίων δυνάμεων πρέπει να προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες και από γείτονές τους.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Ουάσιγκτον κινείται η Μαδρίτη. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVE, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαρσία-Μαργκάγιο δήλωσε ότι η συνεννόηση με τον Μπασάρ Ασαντ αποτελεί «το λιγότερο κακό» έναντι της μείζονος απειλής του «Ισλαμικού Κράτους». «Ο Ρούζβελτ ήρθε σε συμφωνία με τον Στάλιν για να τελειώσει τους Ναζί», υπενθύμισε ο Ισπανός αξιωματούχος, για να υπογραμμίσει τη θέση της χώρας του υπέρ της οικοδόμησης κοινού μετώπου Δύσης-Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή