Αποκατάσταση νομιμότητας στο Αιγαίο

Αποκατάσταση νομιμότητας στο Αιγαίο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Αιγαίο ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF), την ώρα που στο εσωτερικό του «βαλκανικού διαδρόμου» οι συνθήκες επιδεινώνονται ραγδαία, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορα για ανθρώπους που δεν κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

«Πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην κυριαρχούν οι διακινητές μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η κατάσταση αυτή δεν μας τιμά», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος το βράδυ της Τετάρτης. Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε για το προσφυγικό με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, και από κοινού χαρακτήρισαν κρίσιμη τη βοήθεια της Τουρκίας. «Χρειάζεται επιτάχυνση και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εξωτερικά σύνορα 14.000 χλμ. ακτογραμμής μπορούν να προστατευθούν μαζί με την Τουρκία πιο αποτελεσματικά από ό,τι μόνο με τη FRONTEX και την Ελλάδα. Αυτό και μόνο οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας συνεργασίας, και δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στην Ελλάδα να τα λύσει όλα μόνη της», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος. Σε ανάλογες δηλώσεις για την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία προχώρησε και η Αγκελα Μέρκελ στο ZDF. «Θέλω να διατηρήσω την ελευθερία κίνησης στην Ευρώπη –αυτό είναι η Συνθήκη Σένγκεν– αλλά αυτό προϋποθέτει ότι φυλάσσονται τα εσωτερικά σύνορα, ενώ η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων προϋποθέτει μια συνεργασία με την Τουρκία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώ οι συζητήσεις αυτές εστιάζονται στο πώς θα εμποδιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να περάσουν στην Ευρώπη, οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες για όσους ήδη βρίσκονται στη Γηραιά Ηπειρο. Οι Αρχές της Σλοβενίας απέλασαν χθες στην Κροατία 162 ανθρώπους από το Μαρόκο, οι οποίοι «αναγνωρίστηκαν ως καθαροί οικονομικοί μετανάστες». Η Κροατία, όμως, αρνήθηκε να τους δεχθεί. «Η Κροατία δέχεται πρόσφυγες μόνον από χώρες στις οποίες υπάρχει πόλεμος, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν», δήλωσε η εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας. «Ενημερώσαμε τις άλλες χώρες ότι οι λεγόμενοι οικονομικοί μετανάστες δεν θα περάσουν».

Αντιστοίχως, η Σερβία επέστρεψε 200 άτομα στην ΠΓΔΜ, η οποία όμως δεν τα δέχθηκε. «Ετσι, βρίσκονται παγιδευμένοι στη νεκρή ζώνη», είπε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μελίτα Σούντζιτς.

Η Υπατη Αρμοστεία επισήμανε ότι η διάκριση των νεοαφιχθέντων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης παραβιάζει τις συμβάσεις του ΟΗΕ περί ασύλου. Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν ότι η κάθε αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά. «Είναι σημαντικό όλα τα άτομα που ζητούν άσυλο να έχουν πρόσβαση σε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και συστήνουμε στις κυβερνήσεις να κρίνουν κάθε υπόθεση ανάλογα με τα στοιχεία της και όχι ανάλογα με την εθνικότητα αυτού που ζητάει άσυλο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή