Ερχεται στην αγορά ο μεταλλαγμένος σολομός

Ερχεται στην αγορά ο μεταλλαγμένος σολομός

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η AquaBounty Technologies, είναι μια μικρή εταιρεία που επί 25 περίπου χρόνια προσπαθούσε να πάρει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την κυκλοφορία ενός πολύ συγκεκριμένου προϊόντος, του γενετικά τροποποιημένου σολομού. Μετά από μεγάλη επιμονή, το κατάφερε.

Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, θα είναι αυτή θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο μεταλλαγμένο ζώο προς βρώση, το σολομό.

H FDA είχε αποφανθεί για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου εδώ και 5 χρόνια, παρά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που θεωρούν τις μελέτες ασφαλείας ανεπαρκείς. Επιπλέον, εξέφραζαν μεγάλη ανησυχία για την πιθανή διαταραχή του πληθυσμού των μη μεταλλαγμένων σολομών.

Για το λόγο αυτό η FDA όρισε ότι η εκτροφή του μεταλλαγμένου σολομού θα γίνεται σε δεξαμενές στην ξηρά και όχι σε θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες και μάλιστα όχι στις ΗΠΑ, αλλά σε μόνο δύο εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες, στον Καναδά και στον Παναμά.

Επίσης, επέβαλε ο διαγονιδιακός σολομός, που θα είναι μόνο θηλυκός, να είναι στείρος, ώστε να μην μπορεί να ζευγαρώσει με άλλα ψάρια «στην απίθανη περίπτωση που ξεφύγει».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AquaBounty δρ Ρον Στότις είναι αισιόδοξος: «Ο σολομός «αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού, καθώς φέρνει στους καταναλωτές υγιή και θρεπτική τροφή, με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους ωκεανούς και τα άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή