Ανταλλάγματα ζητεί η Αγκυρα από Ε.Ε.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σκληρό παζάρι μεταξύ Αγκυρας και Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα από την Τουρκία που θα αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Αγκυρα απαιτεί συστηματικές συνόδους κορυφής Τουρκίας – Ε.Ε., θα λάβει ένα πακέτο βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ κι έναν πολιτικό οδικό χάρτη για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων ώστε να αναζωογονηθεί η παγωμένη ενταξιακή διαδικασία. Η πιθανή συμφωνία ωστόσο συναντά προσκόμματα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση της πορείας των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται διστακτικός στις πιέσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντίστοιχα. Ανάμεσα στα μέτρα που καλείται να λάβει η Αγκυρα είναι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι και άδειες εργασίας για τους δύο εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξουν πρώτα οι ευρωπαϊκές χειρονομίες. Πηγή, που ενημερώθηκε για τη συνάντηση, αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν σε κάποιο σημείο αναφέρθηκε στον Γιούνκερ ως πρώην πρωθυπουργό μιας χώρας που έχει το μέγεθος «μιας τουρκικής πόλης», ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «εξουθενωτική» συνάντηση. Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε εύκολα να ανακόψει τη ροή προσφύγων από την Τουρκία και ζητούν να δουν απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ασαφές πάντως παραμένει πώς θα μπορούσε να το πετύχει αυτό η Αγκυρα, ακόμη και αν κλείσει η συμφωνία με την Ε.Ε. Το ταξίδι του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην τουρκική πρωτεύουσα είχε στόχο την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Μπορεί οι επαφές του εκεί να σταθεροποίησαν την κατάσταση, αλλά διπλωμάτες φοβούνται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν θα τορπιλίσει την τελική υπογραφή. Σύμφωνα με έναν εξ αυτών, η σκληρή ανταλλαγή απόψεων απηχεί πόσο δύσκολο είναι να διαπραγματεύεται κανείς με την Τουρκία, ειδικά σε μια περίοδο που ορισμένα κράτη-μέλη είναι απελπισμένα για βοήθεια κι έχουν περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT