Τεντωμένα νεύρα στις Βρυξέλλες

Τεντωμένα νεύρα στις Βρυξέλλες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λεωφόρος Ανσπαχ στο κέντρο των Βρυξελλών προχθές ήταν, όπως κάθε βράδυ, γεμάτη από κόσμο. Το θέαμα ήταν, εν ολίγοις, περίπου φυσιολογικό. Σαν η προηγούμενη εβδομάδα να ήταν συνηθισμένη. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως αποκάλυπτε ότι η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Η παρουσία του στρατού στην Ανσπαχ δεν ήταν ιδιαίτερα διακριτική. Δίπλα στα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα περίπτερα που μόλις είχε τοποθετήσει ο δήμος, πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν.

Εξω από τον σταθμό του μετρό, 10 αστυνομικοί ελέγχουν τρεις μετανάστες και τους έχουν σχεδόν αναποδογυρίσει, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν μεταφέρουν κάτι επικίνδυνο. Αναλόγως, έξω από το αστυνομικό τμήμα της οδού Collenmarkt, οι αστυνομικοί είναι πάνοπλοι και περνώντας ανάμεσά τους δεν μπορείς παρά να αντιληφθείς το διαπεραστικό βλέμμα τους. Ακόμη και στα μουσεία οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί. Ο έλεγχος ασφαλείας στο Bozar είναι πιο λεπτομερής και από εκείνους που γίνονται στα αεροδρόμια. Οι κάτοικοι των Βρυξελλών και οι εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι που ζουν και εργάζονται στη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, προσποιούνται με μεγάλη επιτυχία ότι τα πάντα παραμένουν ίδια.

Το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πιο μακριά, στην πλατεία όπου βρίσκεται το δημαρχείο του Molenbeek, της συνοικίας των Βρυξελλών όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μετανάστες, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν αγρυπνία με έναν διπλό σκοπό: Να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και να στείλουν μήνυμα για την ανάγκη να μη διαταραχθεί η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των πολλών θρησκειών και εθνοτήτων που ζουν στη γραφειοκρατική πρωτεύουσα της Ε.Ε.

Το κλίμα αυξημένων μέτρων ασφαλείας είναι, επίσης, ορατό στην περίμετρο των κτιρίων της Eυρωπαϊκής Ενωσης αλλά και μέσα σε αυτά. Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να μένουν μέσα περισσότερο χρόνο από εκείνον που έχει προαποφασιστεί από την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ανησυχία υπάρχει και για τους υπαλλήλους της Κομισιόν, οι οποίοι πρέπει να ταξιδέψουν στη Γαλλία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή