Εκρηκτικός μηχανισμός «έριξε» το ρωσικό Airbus

Εκρηκτικός μηχανισμός «έριξε» το ρωσικό Airbus

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιχνη ξένων εκρηκτικών εντοπίσθηκαν στα συντρίμμια του ρωσικού Airbus A321 που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά, οδηγώντας στον θάνατο 224 επιβάτες στα τέλη Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ. Στο αεροσκάφος που εξερράγη εν ώρα πτήσης υπολογίζεται ότι είχε τοποθετηθεί αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ισοδύναμος με 1,5 κιλό ΤΝΤ, όπως δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο στην επίσημη ιστοσελίδα του, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη διασπορά τμημάτων της ατράκτου.

Αν και αρχικά οι εμπειρογνώμονες είχαν υποθέσει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον χώρο των αποσκευών, τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν, μέσω πηγών της έρευνας, ότι η βόμβα βρισκόταν μέσα στην κύρια καμπίνα των επιβατών, ενισχύοντας την πιθανότητα ο τρομοκράτης να ήταν ένας από τους επιβάτες της πτήσης. Βάσει των νέων ευρημάτων, επίκεντρο της έκρηξης θεωρείται το πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Την Τετάρτη, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του ηλεκτρονικού αγγλόφωνου περιοδικού του, τη φωτογραφία μιας βόμβας κρυμμένης σε κουτί αναψυκτικού Schweppes Gold, το οποίο πωλείται στην Αίγυπτο, σχολιάζοντας ότι αυτός ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει αρχικά ένα παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη χερσόνησο του Σινά. Το ISIS ανέφερε στο σχετικό κείμενο ότι ανακάλυψε μία μέθοδο ώστε να περάσει απαρατήρητος ο εκρηκτικός μηχανισμός από την ασφάλεια του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη δημοσίευση της τρομοκρατικής οργάνωσης αναφερόταν ότι αρχικό στόχο αποτελούσαν αεροπλάνα από χώρες που συμμετέχουν στην αεροπορική συμμαχία των ΗΠΑ και πραγματοποιούν βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Το ρωσικό αεροσκάφος μετατράπηκε σε στόχο, αφού η Μόσχα πραγματοποίησε αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία τον Σεπτέμβριο.

Το ISIS δημοσίευσε διαδικτυακά φωτογραφίες από διαβατήρια που ισχυρίσθηκε ότι ανήκαν σε νεκρούς επιβάτες της πτήσης της Metrojet. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της CIA και αναλυτή διεθνούς ασφάλειας, Μπομπ Αβερς, η κατάρριψη με μία συσκευή ανάλογη της φωτογραφίας που παρουσιάσθηκε είναι «εύκολη». «Για να καταρρίψεις ένα αεροσκάφος, δεν χρειάζεται να το ανατινάξεις, αλλά μπορείς απλώς να προκαλέσεις τη ρήξη της δεξαμενής πίεσης του αεροσκάφους, και η πίεση του αέρα θα κάνει τη δουλειά για σένα», εξήγησε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε ότι «θα βρει και θα τιμωρήσει» εκείνους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί αμοιβή 50 εκατ. δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις. «Θα ψάξουμε παντού για αυτούς, όπου και αν κρύβονται. Θα τους βρούμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη και θα τους τιμωρήσουμε», είπε. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «όχι μόνο πρέπει να συνεχισθούν, αλλά πρέπει να ενταθούν, ώστε οι εγκληματίες να αντιληφθούν ότι η τιμωρία είναι αναπόφευκτη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού στρατού, Αντρέι Καρταπόλοφ, η Ρωσία αναπτύσσει σχέδια κοινής στρατιωτικής δράσης στη Συρία με τη Γαλλία. Παράλληλα, ο Πούτιν συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την Τετάρτη για τη «στενή συνεργασία» των υπηρεσιών ασφαλείας της Μόσχας και του Καΐρου. «Στο πλαίσιο των προσπαθειών να εντοπισθούν οι εγκληματίες που αναμείχθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση ενάντια στη ρωσική αεροπορική εταιρεία, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε επίσημη ανακοίνωσή του, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πρόθεση να «ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας στις εναέριες μεταφορές μεταξύ των δύο κρατών». Αν και ο Σίσι είπε ότι έχει τον «απόλυτο έλεγχο» στη χερσόνησο του Σινά, η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση αποδεικνύει το αντίθετο και αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό της Αιγύπτου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή