Εραψαν τα στόματά τους Ιρανοί μετανάστες στην Ειδομένη

Εραψαν τα στόματά τους Ιρανοί μετανάστες στην Ειδομένη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απεργία πείνας, ράβοντας τα στόματά τους, έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής δέκα μετανάστες από το Ιράν που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Στο σημείο είναι συγκεντρωμένοι περίπου 1000 μετανάστες από διάφορες εθνικότητες στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν την ουδέτερη ζώνη, με αποτέλεσμα να φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας και να έχουν υψώσει πανό ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση. Οι μετανάστες αυτοί μάλιστα, διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα τις τελευταίες μέρες, παρά το τσουχτερό κρύο, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, περιμένοντας να αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα κατάσταση.

"Η ροή προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία γίνεται με γρήγορους ρυθμούς" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνεται ενημέρωση στους υπόλοιπους για τις διαδικασίες ασύλου.

"Ανάμεσά τους, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη για προσφυγική προστασία" συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι, όσοι θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, υπάρχουν λεωφορεία στο σημείο, με εισιτήριο 50 ευρώ, γεγονός που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό και ζητούν την μείωση του.

Ανησυχία στην Σερβία

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξάνταρ Βούλιν, τονίζοντας ότι πολύ μικρός αριθμός οικονομικών μεταναστών βρίσκεται στη Σερβία.

"Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα ήθελα να μπορούσαμε. Η θέση της Σερβίας είναι πολύ σαφής, εμείς θα συμπεριφερθούμε, όπως συμπεριφέρονται όλες οι υπόλοιπες χώρες σε αυτή τη διαδρομή" ανέφερε ο κ. Βούλιν, επικεφαλής της επιτροπής εργασίας για το μεταναστευτικό.

 Όταν η Κροατία και η Σλοβενία, ανέφερε ο Σέρβος υπουργός, απαγόρευσαν την είσοδο στις συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών, η Σερβία έπρεπε να κάνει το μοναδικό δυνατό πράγμα, να προστατεύσει την ίδια και το το χώρο της, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούλιν.

"Αυτό με κανέναν τρόπο δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός, επειδή εκείνος που ζητά άσυλο, ανεξάρτητα από πού είναι και γιατί ήρθε, έχει δικαίωμα στις διαδικασίες ασύλου. Ο οικονομικός μετανάστης ή εκείνος που έρχεται από εμπόλεμη περιοχή έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και έχουμε νομική υποχρέωση να αποφασίζουμε για το αίτημά του" δήλωσε ο κ. Βούλιν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στη Σερβία βρίσκεται πολύ μικρός αριθμός οικονομικών μεταναστών, περίπου 30.

"Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, θα αποσαφηνιστεί αν θα ζητήσουν άσυλο ή όχι. Από την απόφασή τους θα εξαρτηθεί η τύχη τους και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα" ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση που βρίσκονται 300 Μαροκινοί υπήκοοι που πριν από τρεις-τέσσερις μέρες έφθασαν στην πόλη Πριντσίποβατς, ο κ. Βούλιν είπε ότι κάποιοι επέστρεψαν πίσω από εκεί όπου εισήλθαν στη Σερβία και κάποιοι παραμένουν στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή