Ο ανύπαρκτος κόκκινος υδράργυρος

Ο ανύπαρκτος κόκκινος υδράργυρος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2014, το «Ισλαμικό Κράτος» ξεκίνησε την αναζήτησή του για το «απόλυτο οπλικό σύστημα», τον κόκκινο υδράργυρο.

Σπάνιος και αστρονομικά ακριβός, ιδιαίτερα επικίνδυνος και ασταθής, ο κόκκινος υδράργυρος φέρεται να έχει ιδιότητες που δεν συγκρίνονται με εκείνες καμιάς άλλης χημικής ουσίας, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times. Οταν ο υδράργυρος αυτός συνδυασθεί με συμβατικές εκρηκτικές ύλες, φέρεται να είναι ικανός να ισοπεδώσει μία ολόκληρη πόλη, ενώ ένας πάλαι ποτέ διάσημος πυρηνικός φυσικός ισχυριζόταν ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για κατασκευή βόμβας νετρονίου τόσο μικρής, που θα χωρούσε σε πακέτο τσιγάρων.

Το μόνο πρόβλημα, όμως, για το «Ισλαμικό Κράτος» είναι ότι ο κόκκινος υδράργυρος δεν υπάρχει και ότι όλες οι παραπάνω θεωρίες αποτελούν διηγήσεις ευφάνταστων απατεώνων.

Ο θρύλος του κόκκινου υδραργύρου έχει τις ρίζες του στον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η διασπορά του θρύλου αυτού χρονολογείται μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν η οικονομική πενία της πρώην υπερδύναμης άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, με διάφορους νεόκοπους εμπόρους όπλων να υπόσχονται τη διοχέτευση ποσοτήτων της ουσίας στη μαύρη αγορά, χωρίς όμως να τις εμφανίζουν ποτέ.

Κυριότερος «τροφοδότης» του θρύλου αυτού υπήρξε ο Αμερικανός φυσικός και μέλος του «Σχεδίου Μανχάταν», ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατομική βόμβα, Σάμιουελ Κοέν. Ο φυσικός επέμενε μέχρι τον θάνατό του, το 2010, ότι ο κόκκινος υδράργυρος θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή μικροσκοπικών βομβών, απίστευτα μεγάλης ισχύος.

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει το σύνολο του επιστημονικού κόσμου. «Αν ποτέ εμφάνισε αποδείξεις, εγώ δεν τις είδα ποτέ», λέει ο Πίτερ Ζίμερμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφοπλισμού των ΗΠΑ. Ανάλογη άποψη εκφράζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως φάνηκε από διαρροές των Wikileaks: «Ο κόκκινος υδράργυρος αποτελεί γνωστή απάτη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή