Συνεχείς έφοδοι των γαλλικών ειδικών δυνάμεων

Συνεχείς έφοδοι των γαλλικών ειδικών δυνάμεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εφοδο πραγματοποίησαν χθες 70 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, επικουρούμενοι από δύο ελικόπτερα, στην κατοικία του Ολιβιέ Κορέλ, που είναι γνωστός ως ο «λευκός ιμάμης», στην κωμόπολη Αρτιγκά των Γαλλικών Πυρηναίων. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Κορέλ φιλοξένησε τον επίσης προσήλυτο Φαμπιέν Κλεν στην οικία του. Ο Κλεν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Συρία, ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι για λογαριασμό του ISIS.

Στο μεταξύ, την πρώτη δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μετά τις επιθέσεις άσκησε χθες ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας εις βάρος του Τζαουάντ Μπενταούντ, του ανθρώπου που φιλοξένησε τον εγκέφαλο των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, αλλά και εναντίον του 30χρονου Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος εθεάθη να οδηγεί αυτοκίνητο μαζί με τον υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο από τις βελγικές αρχές Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα του Μπενταούντ στις 18 Νοεμβρίου, σκοτώνοντας τρεις υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου και του Αμπαούντ. Ο 29χρονος Μπενταούντ είχε παραδεχθεί σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι φιλοξένησε τρία άτομα από το Βέλγιο, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν γνώριζε τίποτα για την ταυτότητα και για τα σχέδιά τους, κάτι που αμφισβήτησε χθες ο εισαγγελέας του Παρισιού. Η αστυνομία έχει προβεί μέχρι στιγμής σε 164 συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, με τη γαλλική νομοθεσία να επιτρέπει την προσωρινή κράτησή τους για χρονικό διάστημα έξι 24ώρων, αντί του ενός, που προβλέπεται για σχεδόν κάθε άλλο ποινικό αδίκημα. Πολλά ερωτήματα παραμένουν για το τι ακριβώς συνέβη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και γύρω από το πόσα και ποια μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα διαφεύγουν ακόμη. Οι γαλλικές αρχές έχουν κατονομάσει μόνο έναν ύποπτο: τον Αμπντεσλάμ, ο οποίος εισήλθε στο Βέλγιο το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της αστυνομίας προσπαθούν να αποκομίσουν στοιχεία από το γιλέκο εκρηκτικών που εντοπίστηκε τη Δευτέρα από οδοκαθαριστή. Ο μηχανισμός βρέθηκε στο προάστιο Μονρούζ, κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το κινητό τηλέφωνο του Αμπντεσλάμ.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δεσμεύθηκε ότι η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2016 θα διεξαχθεί κανονικά του χρόνου, λέγοντας, μάλιστα, ότι οι χώροι φιλάθλων θα φιλοξενήσουν τους οπαδούς, παρά τον αυξημένο κίνδυνο επίθεσης εναντίον συγκεντρωμένων.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχουν τεθεί οι Βρυξέλλες άρχισε χθες να προκαλεί τη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διατήρηση των έκτακτων μέτρων μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας. Από σήμερα, όμως, τα σχολεία των Βρυξελλών θα ανοίξουν και πάλι, ενώ το μετρό της πρωτεύουσας θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Διατηρούνται, ωστόσο, η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων και η αυξημένη επιτήρηση από αστυνομία και στρατό των δημόσιων χώρων και μέσων μεταφοράς. Στη Γαλλία, η υπουργός Μεταφορών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ανακοίνωσε χθες την τοποθέτηση θυρών ανίχνευσης μετάλλων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή