Διαδηλώσεις στο Σικάγο μετά το βίντεο

Διαδηλώσεις στο Σικάγο μετά το βίντεο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Για νέες διαδηλώσεις ετοιμαζόταν χθες το Σικάγο, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με τη δολοφονία 17χρονου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό, ο οποίος πυροβόλησε 16 φορές τον νεαρό, ακόμη και αφού αυτός είχε πέσει στο έδαφος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν τη νύχτα της Τρίτης για να διαμαρτυρηθούν για ένα ακόμη κρούσμα αστυνομικής βίας με θύμα νεαρό Αφροαμερικανό και δράστη λευκό αστυνομικό.

Ο αστυφύλακας που ευθύνεται για τον θάνατο του νεαρού, ο Τζέισον βαν Ντάικ, έχει προφυλακισθεί, ενώ η εισαγγελία του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία. Οι Αρχές, όμως, καθυστέρησαν περισσότερο από έναν χρόνο για να κινηθούν νομικά κατά του αστυνομικού και για να κοινοποιήσουν το επίμαχο βίντεο της δολοφονίας.

Η κάμερα στο εμπρόσθιο τμήμα του περιπολικού του αστυνομικού δείχνει τον 17χρονο Λακουάν Μακντόναλντ να τρέχει σε αυτοκινητόδρομο, όπου βρίσκονται σταματημένα περιπολικά της αστυνομίας. Κάποια στιγμή, ο Μακντόναλντ μοιάζει να σηκώνει το παντελόνι του, προτού σταματήσει να τρέχει. Τη στιγμή εκείνη, δύο αστυνομικοί βγαίνουν από το όχημά τους, με προτεταμένα τα όπλα τους. Ο ένας τους αρχίζει αμέσως να πυροβολεί, ενώ ο Μακντόναλντ πέφτει κάτω νεκρός.

Οι αστυνομικοί ισχυρίσθηκαν ότι ο νεαρός κρατούσε μαχαίρι, ενώ η εισαγγελέας της κομητείας Κουκ, Ανίτα Αλβαρέζ, επιβεβαίωσε ότι στο σημείο αυτό βρέθηκε ένας σουγιάς, ο οποίος ήταν όμως κλειστός. Λίγο πριν από τη δολοφονία του Μακντόναλντ, η αστυνομία είχε δεχθεί κλήση για απόπειρα διάρρηξης αυτοκινήτου.

Η νεκροτομή έδειξε ότι ο Μακντόναλντ είχε δεχθεί τουλάχιστον δύο θανάσιμα τραύματα από σφαίρες στην πλάτη, ενώ στον οργανισμό του βρέθηκαν ίχνη της παραισθησιογόνας ουσίας PCP.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος του Σικάγου και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου του προέδρου Ομπάμα, Ραμ Εμάνιουελ, είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς να καταφύγουν σε πράξεις αναίτιας βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή