Σε δυσχερή θέση ο Ραμ Εμάνιουελ

Σε δυσχερή θέση ο Ραμ Εμάνιουελ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχει βρεθεί ο δήμαρχος του Σικάγου και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ραμ Εμάνιουελ, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που εμφανίζει την περυσινή δολοφονία 17χρονου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό της πόλης.

Οι εκκλήσεις διαδηλωτών και ηγετικών μορφών της αφροαμερικανικής κοινότητας για έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης στο εσωτερικό της αστυνομικής δύναμης της αμερικανικής πόλης, με στόχο την εκρίζωση του «θεσμικού ρατσισμού» που ενδημεί σε αυτή, δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Εμάνιουελ. Ο δήμαρχος, ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, αναμένεται να σταθεί στο πλευρό της, παρότι η πίεση από το εκλογικό σώμα και κυρίως από την υποβαθμισμένη -αλλά πολιτικά ισχυρή- συνοικία του Σάουθ Σάιντ είναι ασφυκτική. Ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν για τρίτη κατά σειρά ημέρα την Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του 17χρονου Λακουάν Μακντόναλντ, που πυροβολήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τον αστυνομικό Τζέισον βαν Ντάικ 16 φορές. Ο Βαν Ντάικ αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, που του απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα από την εισαγγελία.

Την Τετάρτη το βράδυ, μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης για να απαιτήσει από τον Εμάνιουελ την εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ευρεία έρευνα για τα κρούσματα ρατσισμού σε βάρος Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων από αστυνομικούς, αλλά και για τα πολλά περιστατικά συγκάλυψης αστυνομικής βίας στο Σικάγο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις Αρχές έκκληση ακτιβιστών, που ζητούν από την αφροαμερικανική κοινότητα να συμμετάσχει σήμερα σε διαδήλωση με στόχο να αποκλείσουν το «Εκπληκτικό Μίλι», όπως ονομάζεται η λεωφόρος Μίσιγκαν του Σικάγου, η κεντρική εμπορική αρτηρία που φιλοξενεί τα ακριβότερα καταστήματα.

Η σημερινή ημέρα, γνωστή ως «Μαύρη Παρασκευή», σηματοδοτεί σε όλες τις ΗΠΑ την έναρξη της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων, με τα περισσότερα νοικοκυριά να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις μονοήμερες εκπτώσεις για την αγορά των δώρων των εορτών και τα μεγάλα καταστήματα να αντιμετωπίζουν κοσμοσυρροή.

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, λέγοντας ότι η οικογένεια του Λακουάν Μακντόναλντ και οι κάτοικοι του Σικάγου αξίζουν «δικαιοσύνη και ειλικρίνεια».

Ο βετεράνος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων, αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη δολοφονία του 17χρονου πρέπει να απολυθούν ή έστω να τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενώ κάλεσε την κομητεία Κουκ να ορίσει ειδικό εισαγγελέα στην υπόθεση, κατηγορώντας την εισαγγελέα Ανίτα Αλβαρεζ για κωλυσιεργία στον χειρισμό της υπόθεσης προς όφελος του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Οι Αρχές της πόλης φοβούνταν ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο, που τραβήχτηκε από την κάμερα στο ταμπλό του περιπολικού του δράστη-αστυνομικού, θα προκαλούσε ξέσπασμα οργής.

Οι εικόνες δείχνουν τον Μακντόναλντ να τρέχει στο μέσον της λεωφόρου προσπαθώντας να σηκώσει το παντελόνι του. Τη στιγμή εκείνη, ο αστυνομικός τον πυροβολεί από μικρή απόσταση, ενώ ο Μακντόναλντ σωριάζεται στο έδαφος.

Τον αποτροπιασμό του κοινού προκάλεσε το γεγονός ότι ο δράστης αστυνομικός πυροβόλησε τουλάχιστον δύο επιπλέον φορές τον 16χρονο, αφότου αυτός είχε πέσει στο οδόστρωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή