Δεν αποδίδουν στον ISIS την επίθεση στην Καλιφόρνια οι ΗΠΑ

Δεν αποδίδουν στον ISIS την επίθεση στην Καλιφόρνια οι ΗΠΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο ανήκαν σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη ότι οι δολοφόνοι ανήκαν σε οργανωμένη ομάδα ή σε τρομοκρατικό πυρήνα», ανακοίνωσε η προεδρία επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση που χρησιμοποίησε χθες το FBI που έχει αναλάβει την έρευνα.

 

Στο Παρίσι, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την συμπάθεια της Γαλλίας μετά την επίθεση στην Καλιφόρνια.

Οι δύο πρόεδροι διατύπωσαν και πάλι τη βούλησή τους, απέναντι σε μία κοινή απειλή, να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο μαζί με τους συμμάχους τους, ενώνοντας τις προσπάθειες και τα μέσα τους.

Το ISIS μετέδωσε ότι οι δράστες είναι οπαδοί του

Οι δύο δράστες της επίθεσης είναι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σε ιντερνετικό ραδιόφωνο το πρωί του Σαββάτου η ίδια η οργάνωση.

«Δύο οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε κέντρο στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας», μετέδωσε ο al-Bayan, ο ραδιοφωνικός σταθμός της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Kατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα συγκλονιστικά νέα στοιχεία για το πιθανό κίνητρο της αιματηρής επίθεσης, την οποία το FBI θεωρεί πλέον τρομοκρατική,  ήρθαν στο φως χθες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λος Αντζελες,  ο δράστης του φονικού,  Σαγέντ Φαρούκ, διατηρούσε επαφή με τουλάχιστον δύο οργανώσεις ακραίων ισλαμιστών εκτός ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Μέτωπο Nusra στη Συρία, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Περισσότερο φως, όμως, έπεσε και στη μυστηριώδη σύζυγο του Φαρούκ και συνεργό του στις δολοφονίες, την Τασφίν Μαλίκ,  αφού χθες δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η φωτογραφία της.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN,  η Μαλίκ είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στο Facebook,  λίγη μόνο ώρα πριν από την επίθεση της Τετάρτης. Ταυτόχρονα,  δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου θεωρούν υπεύθυνη για τη ριζοσπαστικοποίηση του Φαρούκ τη Μαλίκ, ενώ αναφέρουν ότι η νεαρή μητέρα φορούσε μπούργκα και ήταν τόσο συντηρητική ώστε ούτε τα πεθερικά της είχαν δει ποτέ το πρόσωπό της,  ενώ δεν μιλούσε ποτέ σε άνδρες.

Πάντως, ακόμα και αν το θρησκευτικό μίσος ήταν το κίνητρο των δραστών, οι ερευνητές που εξιχνιάζουν την υπόθεση δεν πιστεύουν ότι το ζευγάρι αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού σχεδίου. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των δύο δραστών υποστηρίζουν ότι οι συγγενείς τους είναι «σοκαρισμένοι» από την αιματηρή επίθεση.

Τέλος, για πρώτη φορά από το 1920 οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν χθες,  στην πρώτη σελίδα, το κύριο άρθροτους με το οποίο απευθύνουν έκκληση για αυστηρότερους ελέγχους της οπλοκατοχής.

Ομπάμα: «Δεν θα τρομοκρατηθούμε»

Σε δηλώσεις του το Σάββατο σχετικά με το συμβάν, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ «δεν θα τρομοκρατηθούν».

«Είμαστε Αμερικανοί. Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αυτές μιας ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας. Είμαστε ισχυροί. Είμαστε ανθεκτικοί. Και δεν θα τρομοκρατηθούμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εβδομαδιαία ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

«Είναι δυνατό αυτοί οι δύο δράστες να είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Αν αυτό συνέβη, καθίσταται φανερή η απειλή στην οποία επικεντρωνόμαστε εδώ και χρόνια: ο κίνδυνος που δημιουργούν άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Γνωρίζουμε πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ενθαρρύνουν ενεργά –σ' όλο τον κόσμο και στη χώρα μας– ανθρώπους να διαπράττουν τρομερές ενέργειες, συνχά ως μοναχικοί λύκοι», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, υπογράμμισε επίσης πως η τραγωδία στο Σαν Μπερναρντίνο υπενθυμίζει την ανάγκη να καταστεί δυσκολότερο για τους εγκληματίες να αποκτούν όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή