Ανησυχία για τη νίκη της Λεπέν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σοκ». Με αυτόν τον τίτλο υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των γαλλικών περιφερειακών εκλογών της Κυριακής τόσο η κεντροδεξιά Le Figaro όσο και η ιστορική L’Humanité, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Πλησιάζει», ήταν ο τίτλος της κεντροαριστερής Libération, κάτω από μια ολοσέλιδη, κάπως θαμπή, ακόμη, εικόνα της Μαρίν Λεπέν, υπονοώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο, του οποίου ηγείται, έκανε σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση της εξουσίας, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017.

Η ίδια η Λεπέν μίλησε χθες για ένα «θαυμάσιο αποτέλεσμα» που επέφερε οδυνηρό πλήγμα στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, «σε μια στιγμή κατά την οποία σκοτεινά σύννεφα μαζεύονται πάνω από τη Γαλλία, ξεκινώντας από την οικονομία και φτάνοντας στην απειλή να κατακλυστεί η χώρα από μετανάστες».

Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τον ενθουσιασμό της Λεπέν και την ανησυχία των αντιπάλων της. Το ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει στην ιστορία του σε πανεθνική κλίμακα, παίρνοντας το 27,7% των ψήφων έναντι 26,6% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Νικολά Σαρκοζί και 23,1% του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ηταν η τρίτη διαδοχική αναμέτρηση σε ενάμιση χρόνο, όπου το Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και τις τοπικές εκλογές της φετινής χρονιάς. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο ακροδεξιό κόμμα να προβάλλει όχι ως δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά ως ισότιμος διεκδικητής της εξουσίας απέναντι στις δύο άλλες πολιτικές παρατάξεις, της Κεντροδεξιάς και της Αριστεράς.

Οι προχθεσινές εκλογές έλαβαν χώρα μόλις τρεις εβδομάδες μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο Παρίσι, γεγονός που κατά κοινή ομολογία ευνόησε το Εθνικό Μέτωπο. Πέραν του προσφυγικού κύματος και της τρομοκρατίας, η Ακροδεξιά κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη χρόνια ανεργία και την ανασφάλεια μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν κέρδισε το 41% στη μεγάλη περιφέρεια του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, εγγονής του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και ανιψιάς της σημερινής αρχηγού του, στη νότια περιφέρεια Κυανής Ακτής-Προβηγκίας, όπου ήρθε πρώτη συγκεντρώνοντας το 41% των ψήφων. Οι δύο Λεπέν έχουν πολλές πιθανότητες να επικρατήσουν στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των περιφερειακών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε απόφαση για απόσυρση των υποψηφίων του από τις δύο αυτές περιφέρειες, ώστε να ορθωθεί ανάχωμα στην επέλαση της Ακροδεξιάς. Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν όσοι συνδυασμοί έλαβαν άνω του 10% την πρώτη Κυριακή, αλλά δίνει τη δυνατότητα απόσυρσης ή συγχώνευσης συνδυασμών ανάμεσα στους δύο γύρους.

Σε αντίθεση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να αποσύρει τους υποψηφίους του από τον δεύτερο γύρο και να προχωρήσει σε τακτικές συνεργασίες με τους Σοσιαλιστές απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο. Το τελευταίο ήρθε πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ η Κεντροδεξιά εξασφάλισε την πρωτιά σε τέσσερις περιφέρειες, και οι Σοσιαλιστές (οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν νικήσει σε όλες τις περιφέρειες, πλην μιας) μόνο σε τρεις.

Η προχθεσινή επιτυχία δικαιώνει την αλλαγή στρατηγικής που επέβαλε η Μαρίν Λεπέν στο κόμμα της από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία. Η 47χρονη πολιτικός επιδίωξε συστηματικά την «αποδαιμονοποίηση» του Εθνικού Μετώπου, απομακρύνοντας τους εκφραστές αντισημιτικών και φιλοφασιστικών απόψεων, κάτι που την έφερε σε μετωπική σύγκρουση με τον πατέρα της. Ωστόσο, το ενδοοικογενειακό δράμα, που απασχόλησε εκτενώς τα μίντια και έφτασε ακόμη και στα δικαστήρια, δεν φαίνεται ότι επηρέασε τους ψηφοφόρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT