Διάγγελμα Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Διάγγελμα Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πολιτική του, με στόχο τη νίκη επί του «Ισλαμικού Κράτους», προασπίσθηκε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της «νέας φάσης» της τρομοκρατικής απειλής, όπως αυτή εκδηλώθηκε στην ομαδική δολοφονία στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας. Σε σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Κυριακής, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, χωρίς ωστόσο να πετύχει να κατευνάσει τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι συνέχισαν να τον επικρίνουν για υποτίμηση της ισχύος των ισλαμιστών.

Μιλώντας σε ήρεμο και μετρημένο τόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος αξιοποίησε τη 14λεπτη παρέμβασή του σε εθνικό δίκτυο για να δεσμευθεί ότι θα κυνηγήσει τους εγκεφάλους πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Ο κ. Ομπάμα επέμεινε, όμως, ότι «δεν πρέπει να παρασυρθούμε για μία ακόμη φορά σε έναν μακρόσυρτο και δαπανηρό πόλεμο στο Ιράκ ή τη Συρία».

Ο πρόεδρος καταδίκασε τις επιθέσεις στην Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντάς τις «τρομοκρατική πράξη, σχεδιασμένη να σκοτώσει αθώους πολίτες», ενώ είπε ότι η σφαγή στο Σαν Μπερναρντίνο έδειξε «ότι η τρομοκρατική απειλή έχει εξελιχθεί σε νέο στάδιο» και ότι «το Ισλαμικό Κράτος αξιοποιεί το Διαδίκτυο για να δηλητηριάσει το μυαλό των δραστών».

Ο κ. Ομπάμα δεν παρέλειψε επίσης να συνδέσει την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας με την ανάγκη επιβολής αυστηρότερης νομοθεσίας γύρω από την οπλοκατοχή.

Το ύφος και τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα με εκείνα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο να υπόσχεται ότι η εκδίκηση της Γαλλίας θα ήταν «χωρίς οίκτο». Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η επίθεση στην Καλιφόρνια σχεδιάσθηκε από εξτρεμιστική οργάνωση στο εξωτερικό, ή ότι αποτελεί τμήμα ευρύτερης συνωμοσίας από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

Αμεση υπήρξε η αντίδραση των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο διάγγελμα Ομπάμα, με τον επικεφαλής της κούρσας Ντόναλντ Τραμπ να γράφει στο Twitter: «Αυτό ήταν όλο; Χρειαζόμαστε έναν καινούργιο πρόεδρο – ΓΡΗΓΟΡΑ!».

Την έκκληση Ομπάμα για αυστηρότερη νομοθεσία οπλοκατοχής επέκρινε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, που διεκδικεί και αυτός το χρίσμα της αντιπολίτευσης.

«Θα ήθελα να είμαι σαφής: ο αφοπλισμός κι άλλων νομοταγών πολιτών δεν θα σταματήσει τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες. Θα έπρεπε να ζητούμε τη διεύρυνση του δικαιώματος των νομοταγών πολιτών να φέρουν όπλα και την κατάργηση των αντισυνταγματικών ζωνών απαγόρευσης της οπλοφορίας», είπε ο Πολ.

Σε δήλωσή του, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, είπε: «Ο πρόεδρος αναγκάσθηκε επιτέλους να εγκαταλείψει τη φαντασίωση που θέλει την τρομοκρατία να υποχωρεί. Πρέπει να ανατρέψουμε τους περιορισμούς που έθεσε ο Ομπάμα στις υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή