Eσωκομματική δοκιμασία για Μέρκελ

Eσωκομματική δοκιμασία για Μέρκελ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα τελευταία χρόνια, η Αγκελα Μέρκελ απολάμβανε υποδοχή σούπερ σταρ στις ετήσιες συναντήσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εξασφαλίζοντας παρατεταμένα χειροκροτήματα για την υπεράσπιση των γερμανικών συμφερόντων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στην αντιπαράθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία. Την επόμενη εβδομάδα, όμως, στο συνέδριο του CDU στην Καρλσρούη, η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ διαφορετική. Ευρισκόμενη στη δεινότερη θέση από όταν ανέλαβε το πόστο της λόγω της μαζικής εισροής ενός εκατομμυρίου προσφύγων μέσα στο 2015, η 61χρονη καγκελάριος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εσωκομματική δοκιμασία της εδώ και χρόνια. Η νεολαία του CDU, που έχει σημαντική επιρροή, αψήφησε την επίσημη γραμμή, απαιτώντας ένα πλαφόν στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδεχθεί η χώρα, ένα μέτρο που η ίδια απορρίπτει συστηματικά. Οι Βαυαροί σύμμαχοί της, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), διεκδικούν επίσης ένα όριο, ενώ ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησής της ζητούν ανοικτά μια πιο σκληρή γραμμή εκ μέρους της καγκελαρίου, που έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια στον θώκο και πρέπει να αποφασίσει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο αν θα θελήσει να ανανεώσει τη θητεία της για τέταρτη συνεχή φορά το 2017.

«Η Μέρκελ ουδέποτε δέχθηκε οξεία κριτική μέσα στο κόμμα της από όταν έγινε καγκελάριος», έγραψε σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψει στο συνέδριο να εγκρίνει ψήφισμα για την προσφυγική πολιτική που περιλαμβάνει τη λέξη πλαφόν», επισήμανε χαρακτηριστικά. Δύο είναι οι εξελίξεις που διευκολύνουν κάπως τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει. Πρώτον, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα τέλη Νοεμβρίου λόγω καιρικών συνθηκών. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για συνολική τάση, αλλά το στοιχείο αυτό είναι θετικό», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Παράλληλα, έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία στη δημοτικότητα της Μέρκελ και του συντηρητικού της συνασπισμού. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, την τελευταία εβδομάδα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37%, ενισχυμένο κατά 1% και 12% μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ξεχωριστή έρευνα της Infratest δείχνει τη δημοτικότητα της Μέρκελ αυξημένη κατά 5% να αγγίζει το 54%.

«Βλέπω σημαντική υποστήριξη για το κόμμα της Μέρκελ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CDU, Πέτερ Τάμπουερ, διασκεδάζοντας τις εκτιμήσεις ότι το κύρος της είναι πλέον υπό αμφισβήτηση. Ορισμένα στελέχη του κόμματος, όμως, περιγράφουν τις διαθέσεις στο κόμμα ως καταστροφικές. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο Βερολίνο ακούγονται τόσο έντονες επικρίσεις για τη Μέρκελ, θυμίζοντας τις πρώτες ημέρες της καγκελαρίας της, όταν μια ομάδα συντηρητικών ανδρών εργαζόταν πυρετωδώς για να πριονίσει την κυριαρχία της κόρης του πάστορα από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σαξονίας, Στέφεν Χάιτμαν, έγινε το πρώτο στέλεχος του κόμματος που ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Σε επιστολή του προς τη Μέρκελ, η οποία διέρρευσε στον Τύπο, δήλωσε ότι ουδέποτε ένιωσε τόσο ξένος στην ίδια του τη χώρα. Η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από το 2012, οπότε το συνέδριο του CDU στο Αννόβερο επανεξέλεξε τη Μέρκελ ηγέτη του κόμματος με 98%, ένα ποσοστό που θύμιζε την εκλογή Ανατολικογερμανών ηγετών όταν η καγκελάριος ήταν νέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή