Κέρι: Συνάντηση για το Συριακό στη Νέα Υόρκη

Κέρι: Συνάντηση για το Συριακό στη Νέα Υόρκη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει στις 18 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, την επόμενη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνευση στη Συρία εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων της Βιέννης, η εν λόγω διάσκεψη προβλέπεται να φέρει στο ίδιο τραπέζι σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, κρατών-μελών της Ε.Ε., της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ενόψει της προγραμματισμένης για την 1η Ιανουαρίου έναρξης συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης για την πολιτική επίλυση της κρίσης.

Οπως κατέστησε σαφές, ωστόσο, ο Τζον Κέρι, ύστερα από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο Παρίσι, η πραγματοποίηση της συνάντησης στη Νέα Υόρκη θα εξαρτηθεί από διεργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Mεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η συνάντηση οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, που αρχίζει σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στην εν λόγω συνάντηση, η σαουδαραβική μοναρχία θα προσπαθήσει να ενώσει σε κοινό μέτωπο οργανώσεις της αντιπολίτευσης που μάχονται το καθεστώς Ασαντ. Εκφράζονται, ωστόσο, σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία της συνάντησης, καθώς οι Σαουδάραβες –πιθανώς σε συνεννόηση με την Αγκυρα– απέφυγαν να καλέσουν εκπροσώπους των Κούρδων της Συρίας, ενώ αντίθετα προσκάλεσαν οργανώσεις με σκληρή ισλαμική ατζέντα.

«Δεν είναι στο βαθμό που θα έπρεπε αντιπροσωπευτική», δήλωσε για τη συνάντηση του Ριάντ δυτικός διπλωμάτης, για να προσθέσει: «Δεν αναμένω ότι η συνάντηση αυτή θα αποδειχθεί εποικοδομητικό βήμα. Μοιάζει σαν να πρόκειται για μια λίστα ευνοούμενων της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας».

Τη συνάντηση του Ριάντ έχει καταγγείλει το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι να ακυρώσει τις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος. Αρκετοί γνωστοί Σύροι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης επίσης δεν προβλέπεται να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση. AFP, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή