Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που είναι και το τελευταίο εκλογικού ραντεβού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία ή περισσότερες περιφέρειες. Ενισχυμένο από το κλίμα φόβου λόγω της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, το Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 28% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες.

Αλλά το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει σε καμιά από τις 13 περιφέρειες στον σημερινό δεύτερο γύρο. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος (Parti socialiste, PS) να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες όπου έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης το FN, μία στον βορρά, όπου είναι υποψήφια η ίδια η Λεπέν, και μια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι υποψήφια η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Το PS κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο. Ο Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα κινδυνεύει με «εμφύλιο» αν το FN βρεθεί στην εξουσία.

Σ' αυτόν τον δεύτερο γύρο, ο οποίος διεξάγεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έναν μήνα ακριβώς μετά τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Γαλλία, καλούνται να ψηφίσουν 45,3 εκατ. ψηφοφόροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή