Εύσημα Μέρκελ στον Σόιμπλε για την Ελλάδα

Εύσημα Μέρκελ στον Σόιμπλε για την Ελλάδα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ακροατήριο στο συνεδριακό κέντρο της Καρλσρούης, περίπου 1.000 σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν παρατεταμένα όταν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συνδρομή του στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ ταυτόχρονα διακήρυξε: «Καμία χειρονομία χωρίς ανταπόδοση». Παράλληλα έσπευσε να προσθέσει πως «τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί ακόμη» και πως η Ευρώπη δεν έχει υπερβεί την κρίση του ευρώ.

Αναφερόμενη στην ελληνική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, η καγκελάριος, η οποία ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο του 2015» τόσο από τους Financial Times όσο και το περιοδικό TIME, επισήμανε: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος και μετά έως βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ηταν μια κρίσιμη δοκιμασία για εμάς, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία χειρονομία χωρίς ανταπόδοση. Ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε χέρι χέρι και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας της πάντως περιστράφηκε, όπως αναμενόταν, γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων στους Χριστιανοδημοκράτες και σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Βαυαρού πρωθυπουργού και Χριστιανοκοινωνιστή εταίρου της κ. Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή προσπάθειά της να γεφυρώσει τις διαφορές της με τον συντηρητικό πολιτικό, ο οποίος ζητεί επίμονα πλαφόν στον αριθμό υποδοχής των προσφύγων: στη δεύτερη αναφορά της στο πρόσωπό του έκανε νόημα στους εκατοντάδες συνέδρους να χειροκροτήσουν. Πάντως Γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα διάλειμμα συσπείρωσης γύρω από την κ. Μέρκελ, που εκδηλώθηκε με το σχεδόν δεκάλεπτο χειροκρότημα που απέσπασε όταν ολοκλήρωσε την 70λεπτη ομιλία της. «Ευχαριστώ, ευχαριστώ, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε.

«Χιλιάδες πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη και ξεκίνησαν με τα πόδια για να μεταβούν στην Αυστρία. Ηταν μια κατάσταση που έθεσε σε δοκιμασία τις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν ήταν τίποτα λιγότερο ούτε περισσότερο από μια ανθρωπιστική υποχρέωση», είπε, αναφερόμενη στη νύχτα του Σεπτεμβρίου κατά την οποία το Βερολίνο επέτρεψε την είσοδο χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία. «Αυτό που είδαμε στις τηλεοράσεις φτάνει λοιπόν στο κατώφλι μας. Είναι μια ιστορική δοκιμασία για την Ευρώπη και ελπίζω να την ξεπεράσει. Κάποιες φορές είναι να τρελαίνεσαι, αλλά ποτέ η κατάσταση δεν ήταν εύκολη στην Ευρώπη», δήλωσε και παραδέχθηκε ότι η αποστολή είναι γιγάντια. «Ουδείς εγκαταλείπει ελαφρά τη καρδία την πατρίδα του», πρόσθεσε. «Θέλουμε –και θα το κάνουμε– να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων», δεσμεύτηκε.

Επικαλούμενη τον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Χέλμουτ Κολ, η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε το γνωστό πλέον σύνθημά της: «Θα τα καταφέρουμε! Μπορώ να το πω γιατί ανήκει στην ταυτότητα της χώρας να μεγαλουργεί», είπε και συμπλήρωσε ότι η Γερμανία το απέδειξε αυτό τόσο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. «Οποιος ζητάει προστασία σε μας πρέπει να γνωρίσει τους νόμους και τις παραδόσεις μας, να μάθει γερμανικά. Η πολυπολιτισμικότητα οδηγεί σε παράλληλες κοινωνίες, είναι μια αυταπάτη», κατέληξε ενώ απευθυνόμενη στους Γερμανούς ακροδεξιούς είπε: «Σε αυτήν τη χώρα δεν έχουν καμία τύχη». «Ηταν μαχητική, ενεργητική και ενθουσίασε τους συνέδρους στην Καρλσρούη», επισήμανε η εφημερίδα Zeit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή