Αρθρο Μπ. Τζόνσον υπέρ Ντ. Κάμερον

Αρθρο Μπ. Τζόνσον υπέρ Ντ. Κάμερον

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για περιορισμό των κοινοτικών επιδομάτων προς μετανάστες από την Ε.Ε. αγνοήθηκε απερίσκεπτα από τους άλλους ηγέτες της Ενωσης, κατήγγειλε χθες με άρθρο του στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ» ο δήμαρχος του Λονδίνου και πιθανός διάδοχος του Κάμερον, Μπόρις Τζόνσον. Κατά την άποψή του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να βρουν άλλους τρόπους, ώστε να καταφέρει η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της μετά την αντίδραση που προκάλεσε η πρόταση του Κάμερον για περιορισμό των επιδομάτων σε μετανάστες από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται εργαζόμενοι σε 4ετή αναμονή προτού εξασφαλίσουν ορισμένα κοινωνικά βοηθήματα. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες διατείνονται ότι η πρόταση θα προκαλούσε διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων πολιτών της Ε.Ε. με βάση τη χώρα καταγωγής τους, το οποίο συνιστά παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών συνθηκών – ένα ράπισμα στην προσπάθεια του Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. στα τέλη του 2017.

Οπως έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στην «Τέλεγκραφ»: «Αυτοί οι άνθρωποι παρερμηνεύουν δραματικά και επικίνδυνα τον πρωθυπουργό, αν θεωρούν ότι θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε. με κάθε τίμημα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον που ξέρω εγώ είναι πολύ πιο ευρωσκεπτικιστής από κάποιους ηλικιωμένους συναδέλφους». Ο Κάμερον έχει διακηρύξει πως θέλει να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε., αλλά δεν αποκλείει οιαδήποτε εναλλακτική. Κατά τον Τζόνσον, αν η Δανία, ένα άλλο μέλος της Ε.Ε., απαιτεί από τους ξένους υπηκόους να διαμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, η Βρετανία κάλλιστα μπορεί να υιοθετήσει ανάλογες εξαιρέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή