Ο Τραμπ, επίκεντρο του ντιμπέιτ

Ο Τραμπ, επίκεντρο του ντιμπέιτ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. «Ντόναλντ, οι προσβολές δεν πρόκειται να σε φέρουν ώς την προεδρία. Απλώς δεν πρόκειται», είπε ο Τζεμπ Μπους, βρίσκοντας τη φωνή του στο τελευταίο ντιμπέιτ της χρονιάς ανάμεσα στους υποψηφίους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στόχος των επιθέσεων του τρίτου κατά σειρά Μπους δεν ήταν άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος.

Το ντιμπέιτ στο ξενοδοχείο Βενίζιαν του Λας Βέγκας κυριαρχήθηκε από τα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, με τους υποψηφίους να ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο σκληρός, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους με τρόπο που σε κάποιες περιπτώσεις δεν απείχε από το επίπεδο των καβγάδων σε αυλή δημοτικού σχολείου. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο υποψήφιος του χάους και θα είναι ο πρόεδρος του χάους», είπε ο Τζεμπ Μπους, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι είναι καλός «μόνο για να πετάει ατάκες» και ότι παίρνει συμβουλές «από τηλεοπτικές εκπομπές». Ο Τραμπ αντέτεινε ότι ουδείς ενδιαφέρεται για το τι έχει να πει ο Μπους, μια αναφορά στις πενιχρές δημοσκοπικές επιδόσεις του γόνου της δυναστείας Μπους.

Η τάση του Ντόναλντ Τραμπ για υπεραπλουστεύσεις, που συμβαδίζει με την έλλειψη γνώσης των προβλημάτων, έγινε εμφανής όταν δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ποιος από τους τρεις βραχίονες του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου έχει μεγαλύτερη ανάγκη εκσυχρονισμού. Δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη ότι τέτοιου είδους αδυναμίες πλήττουν τη δημοτικότητά του.

Ο Τραμπ, πασίγνωστος ως δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και τηλεπερσόνα, έχει κατορθώσει να πείσει μεγάλη μερίδα Αμερικανών που νιώθουν αποκλεισμένοι από την πολιτική διαδικασία ότι είναι ο άνθρωπός τους. Το μορφωτικό επίπεδο των υποστηρικτών του είναι το χαμηλότερο από όλων των υποψηφίων, ενώ έρευνες σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη των προκριματικών εκλογών έχουν δείξει ότι το ένα τέταρτο του τηλεοπτικού χρόνου αφιερώνεται στον Τραμπ, παρότι οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων είναι 20.

Επίθεση εναντίον του Τραμπ εξαπέλυσε και ο Ραντ Πολ, κατηγορώντας τον ότι έχει κουρελιάσει το αμερικανικό σύνταγμα. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ περί αποκλεισμού των μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ καταδικάστηκαν από όλους τους ανθυποψηφίους του, αν και οι δύο 44χρονοι Αμερικανοκουβανοί γερουσιαστές, Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, απέφυγαν να αντιπαρατεθούν μαζί του.

Οι δύο γερουσιαστές πέρασαν μεγάλο μέρος της τηλεμαχίας προσπαθώντας να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλον, σε μία διαμάχη που, σύμφωνα με τους παρατηρητές, δεν ανέδειξε κάποιον καθαρό νικητή. Ο Κρουζ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός απέναντι στη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στους πολέμους της Μέσης Ανατολής, ενώ ο Ρούμπιο υιοθέτησε θέσεις που ευθυγραμμίζονται 100% με τους «ιέρακες» του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. Μεγάλο μέρος της κουβέντας αναλώθηκε σε διαξιφισμούς σχετικά με το ποιος από τους δύο είναι πιο διαλλακτικός στο ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών, με το σκεπτικό ότι αυτό είναι ανάθεμα για τη ρεπουμπλικανική βάση.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, υποβάθμισε τη διαμάχη λέγοντας ότι οι δύο γερουσιαστές ξέρουν μόνο να συζητούν, ενώ ο ίδιος έχει πραγματική εμπειρία διακυβέρνησης. H είδηση της βραδιάς βγήκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, που υποσχέθηκε ότι, ακόμη και αν δεν αποσπάσει το χρίσμα του κόμματος, θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή