Σοβαρό πλήγμα κατά του ISIS στο Ραμάντι

Σοβαρό πλήγμα κατά του ISIS στο Ραμάντι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση χρόνο μετά την ανακήρυξη «χαλιφάτου» στη Συρία και το Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος υπέστη σοβαρότατο πλήγμα, καθώς ο ιρακινός στρατός εκπόρθησε τους τζιχαντιστές από το κέντρο του Ραμάντι, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης, περί τα 130 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ομάδα στρατιωτών εμφανίζεται να πλησιάζει το κτίριο της κεντρικής διοίκησης της πόλης και να υψώνει τη σημαία του Ιράκ στην ταράτσα. Στη συνέχεια, Ιρακινοί στρατιώτες εικονίζονται να σφάζουν ένα πρόβατο, γιορτάζοντας τη νίκη τους εναντίον των τζιχαντιστών. Πάντως, στη διάρκεια του βίντεο ακούγονταν καθαρά ανταλλαγές πυροβολισμών και εκρήξεις σε σχετικά κοντινή απόσταση, γεγονός που φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι συγκρoύσεις μεταξύ τζιχαντιστών και κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονταν σε διάφορα σημεία της πόλης. Οπως δήλωσε ο στρατηγός Ισμαήλ αλ Μαχλάουι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού στην επαρχία Ανμπάρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ραμάντι, η πόλη είχε απελευθερωθεί μέχρι χθες το απόγευμα σε ποσοστό 70%, αλλά στο υπόλοιπο 30% συνεχίζονταν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανάκτηση του Ραμάντι, εφόσον ολοκληρωθεί και σταθεροποιηθεί, θα αντιπροσωπεύει την πρώτη, σοβαρή επιτυχία του κυβερνητικού στρατού ύστερα από την ταπείνωση που υπέστη από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Η κεραυνοβόλα επίθεση των τζιχαντιστών και η κατάληψη μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Μοσούλη και η Τικρίτ, απέναντι στις συντριπτικά υπέρτερες, αριθμητικά, δυνάμεις του ιρακινού στρατού, που τράπηκαν σε φυγή, προκάλεσε σοκ όχι μόνο στη Βαγδάτη, αλλά και στην Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί είχαν δαπανήσει πολύ χρόνο και χρήμα για να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν τον ιρακινό στρατό. Προ μηνών οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ. Ωστόσο, η απελευθέρωση της Τικρίτ πραγματοποιήθηκε από σιιτικές πολιτοφυλακές, που εκπαιδεύονται και ενισχύονται από το Ιράν και όχι από τον κυβερνητικό στρατό. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και η κεντρική κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμάντι δεν επιθυμούσαν να επαναληφθεί κάτι ανάλογο στην περίπτωση του Ραμάντι και γενικά της επαρχίας Ανμπάρ, όπου υπερτερεί συντριπτικά το σουνιτικό στοιχείο και μια σιιτική πολιτοφυλακή θα ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από καλοδεχούμενη.

«Σημαντικό επίτευγμα»

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, χαρακτήρισε την εκκαθάριση του κέντρου του Ραμάντι «σημαντικό επίτευγμα, αποτέλεσμα μηνών σκληρής δουλειάς». Προσέθεσε δε ότι η αμερικανική αεροπορία βοήθησε τον ιρακινό στρατό με 630 βομβαρδισμούς θέσεων των τζιχαντιστών. Τα κυβερνητικά στρατεύματα εξάντλησαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με πολιορκία αρκετών εβδομάδων, προτού εξαπολύσουν την τελική επίθεση.

Οπως δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Οικονομικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, πρώτο μέλημα της Βαγδάτης είναι τώρα η θωράκιση του Ραμάντι από ενδεχόμενη αντεπίθεση των τζιχαντιστών. Αμέσως μετά, το βάρος θα πέσει στην ανοικοδόμηση της πόλης που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και στην επιστροφή του άμαχου πληθυσμού που την έχει εγκαταλείψει. Προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του σουνιτικού πληθυσμού, η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού έχει αποφασίσει να αναθέσει την αστυνόμευση της πόλης σε σουνιτικές φυλές.

Μετά το Ραμάντι, ο επόμενος στόχος της ιρακινής κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της Μοσούλης, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου που εξακολουθεί να ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία. Η δύσκολη εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, δεύτερης πόλης σε πληθυσμό μετά τη Βαγδάτη, αναμένεται να εκδηλωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στη γειτονική Συρία, τουλάχιστον 130 μαχητές της ισλαμικής, αντικαθεστωτικής οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ εγκατέλειψαν την πόλη Ζαμπαντάνι για να περάσουν τα σύνορα με τον Λίβανο, κατευθυνόμενοι προς Βηρυτό. Η εκκένωση της πόλης έγινε στο πλαίσιο τοπικής εκεχειρίας μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης Ασαντ υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή