Διετάχθησαν δύο δικαστικές έρευνες κατά του Ντεμιρτάς

Διετάχθησαν δύο δικαστικές έρευνες κατά του Ντεμιρτάς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δαμόκλειο σπάθη των δικαστικών διώξεων επισείει η κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου απέναντι στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η γενική εισαγγελία της Τουρκίας διέταξε χθες δύο δικαστικές έρευνες εναντίον του επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αφορμή στάθηκε η ομιλία του Ντεμιρτάς κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, το Ντιγιάρμπακιρ.

Στο επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του, ο Ντεμιρτάς είχε, μεταξύ άλλων, δηλώσει: «Θα υπάρξει μια κουρδική πραγματικότητα τον ερχόμενο αιώνα. Θα περιλαμβάνει αυτόνομες περιοχές, ομόσπονδες περιοχές… ενδεχομένως δε και ανεξάρτητο κράτος. Ο κουρδικός λαός θα αποφασίσει μόνος του πώς θέλει να ζήσει εδώ πέρα. Οι υπόλοιποι θα σεβαστούν την απόφασή του».

Η πρώτη απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στην τοποθέτηση του Ντεμιρτάς ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μποζντάγκ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Ντεμιρτάς «συνιστούν προδοσία, έγκλημα και… ανοικτή ομολογία ότι επιδιώκει να διαιρέσει τη χώρα». Ακολούθησε η ευθεία απειλή του Μεχμέτ Αλί Σαχίν, αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ότι το HDP κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου εάν συνεχίσει να υποστηρίζει την «τρομοκρατία» – όρος που παραπέμπει στην ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ.

Η επίμαχη ομιλία του Ντεμιρτάς εκφωνήθηκε στη διήμερη σύνοδο του Συνεδρίου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK). Πρόκειται για πολιτικό οργανισμό που λειτουργεί ως άτυπο «κοινοβούλιο» των Κούρδων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Στην απόφαση της διήμερης συνόδου τονίζεται ότι η παροχή αυτονομίας στους Κούρδους αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνευση στη Νοτιοανατολική Τουρκία και ζητείται η άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τέλος, η απόφαση χαιρετίζει την «αντίσταση» των Κούρδων στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα αποβεί νικηφόρα». Τις ίδιες εκφράσεις είχε χρησιμοποιήσει και ο Ντεμιρτάς στη διάρκεια της ομιλίας του, γεγονός που επικαλούνται οι τουρκικές αρχές για να του χρεώσουν «υποστήριξη στην τρομοκρατία».

Oδοφράγματα

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων μαχητών έχουν ενταθεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Κούρδοι ανοίγουν τάφρους και υψώνουν οδοφράγματα με εκρηκτικά για να θωρακίσουν τις «ελεύθερες ζώνες τους». Τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας στην Aγκυρα και στο Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησαν χθες δικαστικές έρευνες σε βάρος του Ντεμιρτάς, με την κατηγορία του «εγκλήματος εναντίον της συνταγματικής τάξης». Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απέκλεισε το HDP από τον κύκλο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα για την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος, επικαλούμενος τις «προσβλητικές» τοποθετήσεις του Ντεμιρτάς.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ αν η κυβέρνηση του τελευταίου δεν άρει τον αποκλεισμό της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ερντογάν εξασθένισε τις ελπίδες που είχαν γεννήσει τελευταία τα βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή