Οι μεγάλες προκλήσεις για τον διάδοχο του Ομπάμα

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον διάδοχο του Ομπάμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο έτος της προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκει τον Αμερικανό πρόεδρο αντιμέτωπο με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θέτουν ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια στον Μπαράκ Ομπάμα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.

Σε περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεσμεύεται να εξασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα, εκπληρώνοντας ίσως κάποιες από τις δεσμεύσεις του προκατόχου της. Το ενδεχόμενο εκλογής Ρεπουμπλικανού, όμως, όπως του Ντόναλντ Τραμπ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε εποχή αβεβαιότητας και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού.

Η πρόθεση του Λευκού Οίκου να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, μέσω της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα το 2010, δεν ευοδώθηκε, δίνοντας τη θέση της σε πολιτική εξοπλισμού και έμμεσης επιχειρησιακής στήριξης των κυβερνητικών δυνάμεων στη χώρα. Η αδυναμία των ΗΠΑ, όμως, να αποδεχθούν τους Ταλιμπάν ως ισότιμους συνομιλητές και να τους απεμπλέξουν από την πακιστανική επιρροή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Η δέσμευση του προέδρου Ομπάμα να δώσει τέλος στη λειτουργία των φυλακών του Γκουαντάναμο στην Κούβα μοιάζει και αυτή καταδικασμένη σε ναυάγιο. Η άρνηση των περισσότερων κρατών να δεχθούν στο έδαφός τους τα πρώην μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά και τα προσκόμματα που θέτει η αμερικανική δικαστική εξουσία στην εκδίκαση των υποθέσεων, καταδικάζει τους κρατουμένους σε παραμονή στον αμερικανικό ναύσταθμο στην Κούβα.

Παρά τις συναισθηματικές δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα για την ανάγκη περιορισμού του δικαιώματος της οπλοκατοχής ύστερα από κάθε ομαδική δολοφονία στις ΗΠΑ, οι πιέσεις από μεγάλη μερίδα της νομοθετικής εξουσίας κατέστησαν την προοπτική αυτή νεκρό γράμμα, όπως έγινε και με τις ελπίδες για ουσιαστική μεταβολή της φονικής στάσης της αστυνομίας της χώρας απέναντι στους Αφροαμερικανούς.

Τέλος, την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων του προκάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς δεν επεδίωξε να μεταρρυθμίσει τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ και έτσι κατέστη ο Αμερικανός πρόεδρος με τις περισσότερες απελάσεις μεταναστών στο ενεργητικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή