Οι κρίσιμες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις του Σι

Οι κρίσιμες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις του Σι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανακοίνωση της πρόθεσής του να κατασκευάσει δεύτερο αεροπλανοφόρο έκλεισε χθες το Πεκίνο τη χρονιά, οξύνοντας την ανησυχία των γειτόνων του, οι οποίοι βλέπουν με δυσπιστία την ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι αγωνίες των Ασιατών, όμως, δεν είναι απολύτως δικαιολογημένες, καθώς οι άμεσες προτεραιότητες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αφορούν την εσωτερική πολιτική και οικονομική σκηνή.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του κ. Σι Τζινπίνγκ και η πρόθεσή του να προσεγγίσει κάθε δυνητικό εμπορικό εταίρο της χώρας του σε όλες τις ηπείρους θα έπρεπε να καθησυχάσουν τους Ασιάτες γείτονες της Κίνας.

Η μεγάλη και πρωτοφανής για τα χρονικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας εκστρατεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς έχει προκαλέσει την πτώση πάλαι ποτέ πανίσχυρων κομματικών παραγόντων, στέλνοντας σαφές μήνυμα για αυστηρή τήρηση των προσχημάτων στην κομματική ηγεσία.

Η πολιτική αυτή, προερχόμενη από αίσθημα αυτοσυντήρησης του κόμματος, αποτελεί προσπάθεια εξευμενισμού του πληθυσμού. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν επιθυμεί κομματικά στελέχη να εξοργίζουν τους Κινέζους με τον πολυτελή και έκλυτο βίο τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η κινεζική αναπτυξιακή ατμομηχανή μοιάζει να χάνει την ορμή της.

Την ίδια στιγμή, η προαιώνια κινεζική παράδοση λαϊκών εξεγέρσεων και αμφισβήτησης άδικων μέτρων και νόμων υποχρεώνει το Πεκίνο να σέβεται τη λαϊκή βούληση.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καλείται τώρα να ακολουθήσει ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, εξασφαλίζοντας την ευρωστία της εξαγωγικής οικονομίας της χώρας του, διαφυλάσσοντας την αξιοπιστία του εθνικού νομίσματος, χωρίς, ωστόσο, να αμελήσει τον κρίσιμο στόχο της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων πολιτών.

Το μέλλον της Κίνας και οι πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης το 2016 αποτελούν θέμα ζωτικής σημασίας για όλον τον πλανήτη, με τη χώρα να έχει πλέον καταλάβει κεντρικό ρόλο στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό στερέωμα και με την απομονωμένη, αγροτική Κίνα του Μάο Τσετούνγκ να αποτελεί πια μία μακρινή ανάμνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή