Και στα αραβικά το μήνυμα Μέρκελ

Και στα αραβικά το μήνυμα Μέρκελ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τους εθελοντές και τους υπαλλήλους που υπερέβαλαν εαυτούς φέτος, προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, ξεκίνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της για το 2016, ενώ το αντίστοιχο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Ολάντ εστιάστηκε κατά βάση στην τρομοκρατία και δευτερευόντως στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του.

Το μήνυμα της Αγκελα Μέρκελ επρόκειτο να «ανεβεί» στο Ιντερνετ υποτιτλισμένο και στα αραβικά και αγγλικά, με μορφή κατάλληλη για smartphones, δηλαδή για τα κατεξοχήν τεχνολογικά εργαλεία που έχουν στην κατοχή τους οι πρόσφυγες. Στόχος είναι να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους θεσμούς του γερμανικού κράτους και στους νεοαφιχθέντες, ώστε να αντιληφθούν τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ανοικτή υποδοχή και σε όσα αναμένει απ’ αυτούς η γερμανική κοινωνία.

«Το θέμα είναι να μη διχαστούμε ανάλογα με τις γενιές, να μη διχαστούμε κοινωνικά και ανάμεσα σε αυτόχθονες και νεοαφιχθέντες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε όσους, με ψυχρότητα και μίσος στις καρδιές τους, διεκδικούν την ιδιότητα του Γερμανού μόνο για τους εαυτούς τους και θέλουν να αποκλείσουν τους άλλους. Η Γερμανία πρέπει να παραμείνει μια χώρα ελευθερίας, ανθρωπιάς και ανοίγματος προς τον κόσμο». Η Μέρκελ αναγνώρισε τις «τεράστιες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά επανέλαβε τη δήλωση του καλοκαιριού: «Θα τα καταφέρουμε γιατί η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα».

Παράλληλα, σημείωσε πως «οι αξίες μας, οι παραδόσεις μας, η αντίληψή μας περί δικαίου, η γλώσσα μας, οι νόμοι και οι κανόνες μας είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση για μια επιτυχημένη συμβίωση, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Στη Γαλλία, το μήνυμα του προέδρου Ολάντ από το σαλόνι του Ναπολέοντος του Γ΄ στο Μέγαρο των Ηλυσίων προέτρεπε τους Γάλλους να ενωθούν κατά της τρομοκρατίας. Ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να εξηγήσει την πρόσφατη απόφασή του για αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από κατόχους διπλής υπηκοότητας που καταδικάζονται για τρομοκρατία.

Οι εορτασμοί χθες το βράδυ στο Παρίσι επρόκειτο να κυλήσουν σε χαμηλούς τόνους, καθώς στη γαλλική πρωτεύουσα βρισκόταν σε εξέλιξη γιγάντια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, με στόχο την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών.

Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, οι δημοτικές αρχές οδηγήθηκαν στη δύσκολη απόφαση να ματαιώσουν σειρά προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων. Η γιορτή που συνοδεύεται από εκτόξευση πυροτεχνημάτων, στην οποία πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί 100.000 άνθρωποι, φέτος ακυρώθηκε, κατ’ αντιστοιχία με την ακύρωση της ίδιας γιορτής στο Παρίσι.

Εξάλλου, η βελγική αστυνομία συνέλαβε χθες ακόμη έξι άτομα ως ύποπτα για την προετοιμασία επίθεσης την Πρωτοχρονιά, καθώς κι έναν δέκατο ύποπτο για σχέσεις με την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στους Μοχάμεντ Κ. και Σαΐντ Σ., που συνελήφθησαν προχθές, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων σε γνωστές τοποθεσίες της βελγικής πρωτεύουσας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή