ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν συνδέεται με τρομοκρατία ο άνδρας που έριξε το όχημά του σε στρατιώτες

gallia-den-syndeetai-me-tromokratia-o-andras-poy-erixe-to-ochima-toy-se-stratiotes-2116695

Οι γαλλικές αρχές δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο άνδρας που οδήγησε το όχημά του πάνω σε στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία μπροστά από ένα τέμενος στη νότια Γαλλία την Πρωτοχρονιά, συνδέεται με μια τρομοκρατική οργάνωση, επισήμανε σήμερα ο εισαγγελέας του Βαλάνς Αλέξ Περέν.

«Δεν διαθέτουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδείξουν μια τρομοκρατική ενέργεια» τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι ο 29χρονος Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία φαίνεται πως έδρασε μόνος.

«Όταν συνελήφθη, ανέφερε ότι ήθελε να σκοτώσει στρατιώτες επειδή οι στρατιώτες σκοτώνουν ανθρώπους» προσέθεσε ο εισαγγελέας.

«Είπε (επίσης) ότι ήθελε να τον σκοτώσουν στρατιώτες», «ένας τρόπος για εκείνον να παρουσιαστεί ως μάρτυρας» σημείωσε ο Περέν.

Ο δράστης δεν ήταν γνωστός ούτε στην αστυνομία ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε στις υπηρεσίες πληροφοριών. Αν και διεξαγάγονται έρευνες σχετικά με την ψυχική του κατάσταση, δεν έχει «ιστορικό ψυχικής ασθένειας» διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για «έναν πιστό μουσουλμάνο, όχι όμως ριζοσπαστικοποιημένο». Διαμένει στα περίχωρα της Λυόν (κεντροανατολικά), είναι άνεργος, βρισκόταν στη Βαλάνς «εδώ και ημέρες», καθώς «είχε έρθει να επισκεφθεί τα πεθερικά του».

«Κανένα όπλο, κανένα έγγραφο που να τον συνδέει με θρησκευτικές ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες ή τρομοκρατικές οργανώσεις» δεν εντοπίστηκε στο όχημά του ούτε στην κατοικία του.

«Τα κίνητρά του είναι προς το παρόν άγνωστα» τόνισε ο Γάλλος εισαγγελέας που επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δράστης «φώναξε, σύμφωνα με μαρτυρίες "ο Αλλάχ είναι μεγάλος"», ένα στοιχείο που ενδεχομένως καταδεικνύει κάποιου είδους θρησκοληψία.

Ο στρατιωτικός κατάφερε να τραυματίσει τον δράστη με το όπλο του. Μια σφαίρα τραυμάτισε επίσης έναν περαστικό στην κνήμη, διευκρινίσθηκε από τη νομαρχία του Ντρομ.

Ο στρατιωτικός χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο και τραυματίσθηκε στο γόνατο και στην κνήμη, ενώ η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.