ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δήμαρχος καταδικάστηκε με την κατηγορία πως ανήκει στο PKK

toyrkia-dimarchos-katadikastike-me-tin-katigoria-pos-anikei-sto-pkk-2116922

Ο δήμαρχος της πόλης Βαν της ανατολικής Τουρκίας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στην κουρδική μειονότητα, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη αφού δικαστήριο τον έκρινε ένοχο της κατηγορίας ότι ανήκει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Μπεκίρ Καγιά, 38 ετών, δικηγόρος και συνδήμαρχος της πόλης από το 2009, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Βαν για «συνέργεια» με το PKK, αλλά και ότι «ανήκει σε μια τρομοκρατική οργάνωση», κατά την ορολογία των αρχών για τους αυτονομιστές, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί συνεργάτης του εκλεγμένου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος του κυριότερου πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία, του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Καγιά είχε ήδη φυλακιστεί για δέκα μήνες το 2012 και το 2013, έπειτα από μια προηγούμενη δίκη για τη δράση του PKK στην πόλη.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου σημειώθηκε ενώ η νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες ουσιαστικά σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και πάλι.

Έπειτα από δύο χρόνια και πλέον κατάπαυσης του πυρός, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 2012 για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί από το 1984 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους κατέρρευσε.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι 3.100 μέλη της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015. Πάνω από 200 στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους, κατά τις τουρκικές αρχές.

Κατόπιν κυβερνητικών εντολών η τουρκική δικαιοσύνη άρχισε έρευνες εναντίον πολλών Κούρδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών του HDP, του Σελαχατίν Ντεμίρτας και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για εγκλήματα εναντίον της συνταγματικής τάξης, διότι ζητούν αυτονομία για την κουρδική μειονότητα.

Το Σάββατο ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της άρσης της βουλευτικής τους ασυλίας και διεμήνυσε ότι «πρέπει να πληρώσουν το τίμημα» για τις δηλώσεις που έκαναν.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της κουρδικής μειονότητας η τουρκική δικαιοσύνη από το καλοκαίρι έχει κινήσει διαδικασίες δίωξης σε βάρος 36 εκλεγμένων Κούρδων πολιτικών, εκ των οποίων οι 16 έχουν ήδη προφυλακιστεί, καθώς κατηγορούνται ότι «απειλούν την ενότητα» της Τουρκίας.