Φόβοι γερμανικής κυβέρνησης για τυχόν έξαρση ρατσισμού

Φόβοι γερμανικής κυβέρνησης για τυχόν έξαρση ρατσισμού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Προβληματισμό και ανησυχία για έξαρση του ρατσισμού έχουν προκαλέσει στη γερμανική κυβέρνηση οι επιθέσεις κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας, που αποδίδονται σε άνδρες αραβικής καταγωγής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας ζήτησε τη διενέργεια έρευνας προτού εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα και γίνει προσπάθεια δαιμονοποίησης των προσφύγων. Οι κατηγορίες, που αφορούν περίπου 90 διαφορετικά περιστατικά, κυμαίνονται από μικροκλοπές μέχρι βιασμό και τελέσθηκαν μέσα σε τεράστιο πλήθος ανθρώπων που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. «Ολα αυτά απηχούν μια νέα μορφή εγκληματικότητας, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Μας, διευκρινίζοντας ότι οι επιθέσεις έμοιαζαν «συντονισμένες».

Οι αρχές εργάζονται εντατικά προκειμένου να εντοπίσουν τους υπεύθυνους, συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν οι θύτες θα μπορούσαν να είναι πρόσφυγες, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε υπομονή μέχρι η αστυνομία να ταυτοποιήσει τους δράστες. «Το ζήτημα δεν είναι η καταγωγή των θυτών, αλλά οι πράξεις τους», έσπευσε να σχολιάσει. «Η προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα, βάζοντάς το στο ίδιο τσουβάλι με το προσφυγικό ζήτημα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από εκμετάλλευση. Τώρα είναι η στιγμή να διαλευκανθούν τα γεγονότα και να αποφασιστούν οι απαραίτητες συνέπειες», κατέληξε. Η αστυνομία στην Κολωνία είχε λάβει πάνω από 90 προσφυγές μέχρι χθες και αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι ομάδες 20-30 νεαρών αντρών, «που έμοιαζαν αραβικής καταγωγής», περικύκλωναν τα θύματα, τους επετίθεντο και σε κάποιες περιπτώσεις τα έκλεβαν. «Ελπίζουμε ότι θα εμφανιστούν περισσότεροι άνθρωποι για να περιγράψουν τα περιστατικά», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γερμανικό πρακτορείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ήταν εξίσου έκπληκτος για τις αποτρόπαιες επιθέσεις. «Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει να θέσουμε τους πρόσφυγες οιασδήποτε καταγωγής, που επιζητούν την προστασία μας, σε ένα γενικευμένο καθεστώς καχυποψίας», πρόσθεσε. Η δήμαρχος της Κολωνίας, Χενριέτε Ρέκερ, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με πολιτικούς αξιωματούχους και την αστυνομία αφότου η υπόθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε εθνικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Ρέκερ είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι, πιθανότατα λόγω της θετικής στάσης της απέναντι στους πρόσφυγες. Η Γερμανία υποδέχθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015 κυρίως από τη Συρία. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους συμπατριώτες της να συνεχίσουν να υποδέχονται θερμά τους πρόσφυγες και να απορρίψουν τις ξενοφοβικές, ακροδεξιές κραυγές.

Στο μεταξύ ανάλογες αγελαίες συμπεριφορές καταγράφηκαν και στο Αμβούργο, σύμφωνα με το ταμπλόιντ Bild, που φιλοξένησε τις μαρτυρίες δεκάδων γυναικών αλλά και αντρών, που δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τις συντρόφους τους. «Οι γυναίκες απλώς φώναζαν. Εγώ προσπάθησα να προστατεύσω τη φίλη μου από τους άντρες. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι άντρες γύρω μου, απλώς προσπαθούσαν να τις προστατεύσουν. Παρ’ όλα αυτά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Κάποιοι έκλεισαν τον δρόμο στις γυναίκες και άρχισαν να τις αγγίζουν. Εκείνες μοίραζαν χαστούκια και προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους άντρες από τα σώματά τους», ανέφερε ένας εξ αυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή