Σε δεύτερο ρόλο ο Κλίντον δίπλα στη Χίλαρι

Σε δεύτερο ρόλο ο Κλίντον δίπλα στη Χίλαρι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από οκτώ χρόνια ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε υπερασπιστεί με πάθος τη σύζυγό του, Χίλαρι, όταν εκείνη διεκδίκησε για πρώτη φορά το προεδρικό χρίσμα. Πριν από μερικές ημέρες, ο Μπιλ Κλίντον συμμετείχε στην εκδήλωση «Νέο Χάμσαϊρ για τη Χίλαρι Κλίντον», αλλά τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό του εαυτό. Αντιθέτως, ήταν υποτονικός και άνευρος, αφήνοντας ακόμα και τα χλευαστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ασχολίαστα. Επέμεινε, αντιθέτως, στην περιγραφή των θέσεων της Χίλαρι και στην αναφορά κάποιων στοιχείων του βιογραφικού της, ενώ έκανε ελάχιστες αναφορές στους αντιπάλους της χαρακτηρίζοντας κάποιους «τρομακτικούς», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει ονόματα. Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί πολιτικώς σήμερα, διότι «δεν νιώθει οργή για κανέναν», προφανώς αναφερόμενος στις απανωτές επιθέσεις του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων και όχι μόνο.

Ο Μπιλ Κλίντον φαίνεται να έχει αλλάξει, συγκριτικά πάντα με τις ανάλογες εμφανίσεις που έκανε το 2008, οπότε πολλά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος τον είχαν κατηγορήσει ότι με τις τότε επιθέσεις του κατά του τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα επισκίαζε τη σύζυγό του.

Ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε να ελέγχει ακόμα και τον αψίκορο χαρακτήρα του, ενώ φάνηκε να βάζει τέλος στις ατελείωτες χειραψίες και στα αυτόγραφα, ενδείξεις που μαρτυρούν ότι στην παρούσα προεκλογική εκστρατεία θέλει να έχει απλώς υποστηρικτικό ρόλο και να μην είναι, για ακόμα μία φορά, πρωταγωνιστής.

Περισσότερο από όλα, ο Μπιλ Κλίντον θέλει να αποδείξει ότι η σύζυγός του αλλά και ο ίδιος είναι υπέρμαχοι των πολιτικών άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών, σε απόλυτη αντίθεση, δηλαδή, με τον Τραμπ, ο οποίος ζήτησε την προσωρινή απαγόρευση εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε κάπως «σκουριασμένος» στο κοινοτικό κολέγιο Νάσουα, όπου μεταξύ άλλων διηγήθηκε σύντομες ιστορίες για μουσουλμάνους που στήριξαν χριστιανούς. «Δεν θέλουμε να απομακρυνθούμε από αυτό που είμαστε, μία χώρα που υποδέχεται όλο τον κόσμο», δήλωσε απαντώντας εμμέσως στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στα δικά του χρόνια στον Λευκό Οίκο, αλλά και στη δουλειά που κάνει το ίδρυμα που έχει ιδρύσει, καθώς και στις ιδέες της Χίλαρι Κλίντον και την ανάγκη εκλογής ενός προέδρου που θα ταιριάζει στην εποχή του. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του και ενώ έμοιαζε ότι πρόκειται να τον ολοκληρώσει, άρχισε να περιγράφει επί μακρόν την εργασία της Χίλαρι Κλίντον στο Αρκανσο, η οποία στόχευε στη βελτίωση της εκπαίδευσης για τα παιδιά και τον πολλαπλασιασμό των ευκαιριών για τους φτωχούς.

«Σχεδόν όλοι φτάνουν στον Λευκό Οίκο με τις καλύτερες των προθέσεων, το αν θα επιτύχουν ή όχι εξαρτάται από το κατά πόσον το ένστικτό τους, η πείρα τους, οι γνώσεις τους αλλά και η ψυχολογία τους ταιριάζουν στην εποχή τους. Δεν πιστεύω ότι στις ημέρες μας υπήρξε κάποιος υποψήφιος που να ήταν πιο κατάλληλος, λόγω εμπειρίας, γνώσεων και χαρακτήρα, από τη Χίλαρι».

Μάλιστα, οι σύμβουλοι του πρώην προέδρου επισημάναν ότι ο Μπιλ Κλίντον επικέντρωσε την προσπάθειά του στο να δείξει ότι η Χίλαρι θα πρέπει να γίνει πρόεδρος, αντί να επιτεθεί λυσσωδώς στους αντιπάλους της ή να προσπαθήσει να συνεπάρει τα πλήθη. Οι πολιτικοί του σύμμαχοι, άλλωστε, προσέθεταν ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν νιώθει την ανάγκη να επιτεθεί, καθώς δεν θεωρεί ότι οι αντίπαλοι της συζύγου τους αποτελούν σημαντική απειλή.

Μετά την ομιλία του στο κοινοτικό κολέγιο Νάσουα, ο Μπιλ Κλίντον επέστρεψε σε ένα από τα στέκια της δικής του εκστρατείας το 1992, το εστιατόριο Puritan Backroom, όπου χαιρέτησε διά χειραψίας τους θαμώνες τη στιγμή που το CNN μετέδιδε ότι ο «Τραμπ επιτίθεται στην Κλίντον για σεξισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή