Στήριξη σε Τούρκους δημοσιογράφους

Στήριξη σε Τούρκους δημοσιογράφους

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τα γραφεία της εφημερίδας Cumhuriyet στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκαν χθες 11 πρόξενοι ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους δύο δημοσιογράφους που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, λόγω ρεπορτάζ που δημοσίευσαν για την εμπλοκή των υπηρεσιών ασφαλείας σε μεταφορά όπλων από την Τουρκία προς επαναστάτες στη Συρία. Οι 11 πρόξενοι προέρχονται από την Ελβετία και 10 χώρες της Ε.Ε., συγκεκριμένα τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι 11 γενικοί πρόξενοι εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας Ακίν Αταλάι, τον διευθυντή σύνταξης Ταχίρ Οζγιουρτσεβέν και τους αρχισυντάκτες Μουράτ Σαμπουτντσού και Αϊσέ Γιλντιρίμ Μπασλανγκίτς για τη σύλληψη των συναδέλφων τους Καν Ντιντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, οι οποίοι κρατούνται και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπία, αποκάλυψη απορρήτων εγγράφων και στήριξη σε παράνομη τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Cumhuriyet, οι πρόξενοι εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία ζήτησαν να έχουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό και το τουρκικό δίκαιο.

Υποσχέθηκαν, μάλιστα, ότι θα συμπαρασταθούν στους δύο συλληφθέντες τόσο ηθικά όσο και διά της φυσικής παρουσίας τους, προμηνύοντας πως δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την υπόθεση. Ο κ. Αταλάι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες και τόνισε ότι η κατάσταση των ελευθεριών του Τύπου στην Τουρκία είναι «λυπηρή», ιδίως στην τρέχουσα φάση, κατά την οποία η χώρα επιθυμεί να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή