Περιπολίες σε φινλανδικές πόλεις με «εξτρεμιστές»

Περιπολίες σε φινλανδικές πόλεις με «εξτρεμιστές»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε χθες ότι οι περιπολίες ομάδων πολιτών στους δρόμους «σχετίζονται με στοιχεία που δεν προωθούν τη δημόσια ασφάλεια». Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε δρόμους φινλανδικών πόλεων ομάδες που υποστηρίζουν ότι προστατεύουν τους ντόπιους από «ισλαμιστές εισβολείς».

«Υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία στις περιπολίες. Αυτό δεν αυξάνει την ασφάλεια» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Πέτερι Ορπο. «Οι εθελοντές δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση βίας».

Οι ομάδες ανδρών είναι άοπλες και αυτοαποκαλούνται «Στρατιώτες του Οντιν», από το όνομα θεότητας της γερμανικής και σκανδιναβικής μυθολογίας. Οι περιπολίες έχουν θεαθεί σε τουλάχιστον πέντε πόλεις στις οποίες βρίσκονται κέντρα υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Στις φωτογραφίες, κάποια από τα μέλη τους φαίνονται ντυμένα στα μαύρα, με τα αρχικά SOO (από το Στρατιώτες του Οντιν) στην πλάτη.

Το 2015, η Φινλανδία υποδέχθηκε πάνω από 32.000 αιτούντες άσυλο εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν Ιρακινοί. Πρόκειται για δεκαπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2014, ενώ σε αναλογία με τον πληθυσμό (5,4 εκατ.), η Φινλανδία είναι τέταρτη στην Ευρώπη στην υποδοχή προσφύγων.

Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν ότι οι στόχοι τους είναι αμυντικοί, αλλά ο χαρακτηρισμός των προσφύγων ως «εισβολέων» αφήνει ερωτήματα ως προς το τι μπορεί να θεωρήσουν νόμιμη άμυνα. «Οι απλοί πολίτες φοβούνται περισσότερο αυτές τις ομάδες παρά το να βγουν μόνοι έξω» είπε η πολιτικός των Πρασίνων Ούτι Αλάνκο Καχιλουότο. «Ως μητέρα από το ανατολικό Ελσίνκι φοβάμαι πολύ περισσότερο μήπως βγουν έξω τα παιδιά μου, που είναι στην εφηβεία, και συναντήσουν αυτές τις ομάδες περιπολίας».

Μετά τον βιασμό 14χρονης Φινλανδέζας από 17χρονο Αφγανό τον Νοέμβριο, έγινε γνωστό ότι μεταξύ των 1.000 βιασμών που αναφέρθηκαν στην αστυνομία την περυσινή χρονιά, υπάρχουν 10 στους οποίους οι ύποπτοι είναι αιτούντες άσυλο. Εν τω μεταξύ, στο Κάλμαρ της γειτονικής Σουηδίας οι αρχές ερευνούν το περιστατικό ομαδικής «θωπείας» γυναικών σε μπαρ τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς. Για το περιστατικό έχουν συλληφθεί δύο αιτούντες άσυλο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή