Ερντογάν: «Εξουδετερώθηκαν τζιχαντιστές στην Μπασίκα»

Ερντογάν: «Εξουδετερώθηκαν τζιχαντιστές στην Μπασίκα»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρως δικαιολογημένη αλλά και σύννομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ επισήμανε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστή και την επιτυχή απόκρουση της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους εναντίον κέντρου εκπαιδεύσεων Ιρακινών στρατιωτών κοντά στη Μοσούλη.

Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το στρατόπεδο Μπασίκα, στα περίχωρα της Μοσούλης, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς στρατιώτες, ώστε να καταφέρουν να ανακαταλάβουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος. Κι εκεί δέχθηκαν την επίθεση των τζιχαντιστών. «Δεκαοκτώ τζιχαντιστές που ήθελαν να διεισδύσουν στο στρατόπεδο Μπασίκα εξουδετερώθηκαν» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στη χθεσινή μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι κανείς Τούρκος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια μορφή είχε η επίθεση που εξαπέλυσαν οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους κατά του στρατοπέδου Μπασίκα. Ο πρόεδρος Ερντογάν, πάντως, διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι οι Τούρκοι στρατιώτες είναι πανέτοιμοι να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας, οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση, είναι πανέτοιμοι για κάθε είδους επίθεση ή οτιδήποτε άλλο συμβεί» δήλωσε.

Εντονη αντιπαράθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, καθώς η κεντρική κυβέρνηση της χώρας έχει καλέσει την Τουρκία σε όλους τους τόνους, να απομακρύνει τις δυνάμεις της. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπαντί είχε κατηγορήσει την Αγκυρα ότι δεν σεβάστηκε προηγούμενη συμφωνία για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ είχε επισημάνει ότι η Βαγδάτη μπορεί να κάνει χρήση της στρατιωτικής της δύναμης, αν χρειαστεί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία απέσυρε κάποιους στρατιώτες πιθανώς λόγω των έντονων πιέσεων που ασκούσε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν στο στρατόπεδο Μπασίκα, όπου αρχικώς είχαν αναπτυχθεί εκεί περί τους 150 άνδρες. «Κάνουμε ό,τι πρέπει τη δεδομένη στιγμή και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι υποδαυλίζει την ένταση μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας και εξηγώντας ότι τα προβλήματα με τους Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ ξεκίνησαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβριο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ελάσσονα στρατιωτική παρουσία στην επαρχία Νινευή όπου βρίσκεται το στρατόπεδο Μπασίκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή