Βοήθεια της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ για την κατασκευή φράκτη

Βοήθεια της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ για την κατασκευή φράκτη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις στον φράχτη που κατασκευάζει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ πολυεθνική δύναμη από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βοηθά τη συνοριοφυλακή της γειτονικής χώρας να ελέγξει την είσοδο προσφύγων και να αποκλείσει την είσοδο μεταναστών. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Κροατία, αλλά και μη μέλη, όπως η Σερβία.

Ο φράχτης που κατασκευάζεται στα σύνορα έχει ύψος 3 μέτρων και μοιάζει με αυτόν που ύψωσε τον Σεπτέμβριο η Ουγγαρία, αποκλείοντας εντελώς από το έδαφός της τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Οι Αρχές της ΠΓΔΜ δηλώνουν ότι δεν κλείνουν τα σύνορα, αλλά ελέγχουν καλύτερα τα στοιχεία όσων εισέρχονται – κάτι για το οποίο δέχθηκαν επικρίσεις από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν. «Είναι καλό ότι η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει μια γραμμή άμυνας, αλλά πρέπει να φτιάξουμε μία δική μας, με δικούς μας πόρους, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ώστε να σταματήσουμε, όχι να μειώσουμε, αλλά να σταματήσουμε τη μετανάστευση», είπε ο Ορμπαν. «Δεν νομίζω ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι επαρκής από μόνη της».

Ο Ορμπαν έκανε λόγο για μια «ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας», τοποθετώντας την Ελλάδα στην εξωτερική πλευρά της γραμμής αυτής. Παράλληλα, χθες ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο προέτρεψε την Ε.Ε. να επιταχύνει την ίδρυση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, οι οποίες θα αναπτύσσουν δυνάμεις ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των κρατών-μελών. Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επεκτείνουν τον φράχτη σε άλλες πεδινές περιοχές των συνόρων, ενώ θεωρούν ότι οι ορεινές συνοριακές περιοχές, τουλάχιστον τον χειμώνα, είναι μπλοκαρισμένες λόγω χιονιού. Μετά τον Νοέμβριο, η ΠΓΔΜ δέχεται μόνο υπηκόους Ιράκ, Συρίας και Αφγανιστάν, θεωρώντας εκ προοιμίου και χωρίς εξέταση της κάθε περίπτωσης ότι οι υπήκοοι άλλων χωρών δεν είναι πρόσφυγες. «Εχουν και άλλες χώρες πόλεμο», είπε 45χρονος υπήκοος Υεμένης που βρίσκεται στο κέντρο υποδοχής του Ελαιώνα.

Τον Δεκέμβριο, οι Αρχές της ΠΓΔΜ απαγόρευσαν την είσοδο σε 12.000 από τους 103.000 ανθρώπους που εισήλθαν στην Ελλάδα. Οσοι από τους αποκλεισμένους έχουν χρήματα προσπαθούν να βρουν διακινητές, που χρεώνουν 2.500 ώς 3.000 ευρώ για το πέρασμα στην ΠΓΔΜ.

Οι δύο άλλες εκδοχές είναι να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα ή να απευθυνθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και να ζητήσουν να επαναπατριστούν. Ο αριθμός όσων ζητούν να επαναπατριστούν έχει αυξηθεί έντονα τον Δεκέμβριο, με 800 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 260 έχουν ήδη επαναπατρισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή