Συνάντηση Μπάιντεν με Ν. Γκρούεφσκι

Συνάντηση Μπάιντεν με Ν. Γκρούεφσκι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντικείμενο συζήτησης την πορεία της ΠΓΔΜ προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και ο απερχόμενος Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Επειτα από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι εξετάσθηκε η συνολική πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας, η εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο θέμα της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., και η υποστήριξή τους προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι πολύ σημαντική για εμάς», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος για την ΠΓΔΜ.

Στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, τονίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Γκρούεφσκι, με αντικείμενο ζητήματα ασφαλείας, αλλά και την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν αναφέρθηκε, δημοσίως, στο ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο.

Από την ελληνική πλευρά, με μια σειρά πρωτοβουλιών του κ. Νίκου Κοτζιά και των εντεταλμένων συνεργατών του, γίνονται προσπάθειες εγκαθίδρυσης θετικού κλίματος, προκειμένου μέχρι τότε να καλλιεργηθεί γόνιμο έδαφος για την προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης για το ονοματολογικό, το οποίο συνιστά και τη μοναδική ουσιαστική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή