Στο προσκήνιο ξανά η απόσχιση της Καταλωνίας

Στο προσκήνιο ξανά η απόσχιση της Καταλωνίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Επανέρχεται στο προσκήνιο το αίτημα της Καταλωνίας για απόσχιση από τη Μαδρίτη μετά την ορκωμοσία του νέου ηγέτη της περιοχής. Το πολιτικό αδιέξοδο ήρθη την τελευταία στιγμή, αποτρέποντας τη διενέργεια νέων πρόωρων εκλογών, και οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και την εθνική πολιτική σκηνή, όπου η αδυναμία του Λαϊκού Κόμματος να συγκροτήσει βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού έχει οδηγήσει σε παράλυση.

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το πρόσωπο του ηγέτη, ο Καρλς Πουιγκντεμόντ, δήμαρχος της Χιρόνα, αντικατέστησε τον απερχόμενο Αρτούρ Μας. Υπό την καθοδήγησή του, το αυτονομιστικό Κοινοβούλιο της ισπανικής περιοχής θα ανανεώσει την εκστρατεία του για μονομερή απόσχιση από την Ισπανία. Κανονικά, τα κόμματα της Καταλωνίας είχαν διορία μέχρι χθες να συμφωνήσουν ή να οδηγήσουν την περιοχή σε νέα αναμέτρηση. Υπό τον 18μηνο «οδικό χάρτη», οι αρχές της Καταλωνίας θα εγκρίνουν το δικό τους Σύνταγμα και θα ξεκινήσουν την οικοδόμηση θεσμών απαραίτητων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, όπως στρατού, κεντρικής τράπεζας και δικαστικού συστήματος. «Ξεκινάμε μια πολύ σημαντική διαδικασία χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία μας, για να δημιουργήσουμε την Καταλωνία που θέλουμε και να οικοδομήσουμε συλλογικά μια νέα χώρα», εξήγγειλε ο Καρλς Πουιγκντεμόντ και προσέθεσε πως η Βαρκελώνη θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το ισπανικό κράτος, την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα για να πετύχει τον στόχο της.

Ο 53χρονος αυτονομιστής δημοσιογράφος είναι μέλος του κόμματος του Αρτούρ Μας και δήμαρχος της Χιρόνα από το 2001. Η υποψηφιότητά του αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο. «Στη Μαδρίτη χαίρονταν τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η Καταλωνία έχει κολλήσει. Από χθες, σημαίνουν και πάλι συναγερμό», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρτούρ Μας, ενώπιον μελών του κόμματός του.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους τη στιγμή που στη Μαδρίτη οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει κατακερματισμό του Κοινοβουλίου, όπου το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αναζητεί εις μάτην διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή