Το Ιράν ελευθέρωσε τους δέκα Αμερικανούς ναύτες

Το Ιράν ελευθέρωσε τους δέκα Αμερικανούς ναύτες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τους δέκα Αμερικανούς ναύτες που είχε συλλάβει το βράδυ της Δευτέρας στον Περσικό Κόλπο απελευθέρωσε χθες το Ιράν, δίνοντας τέλος στο σύντομο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ναυτικό των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης άφησε χθες ελεύθερους τους δέκα ναύτες, επιτρέποντάς τους να αποχωρήσουν με τα ταχέα σκάφη τους, αφού είχε αποφανθεί ότι εισήλθαν σε ιρανικά χωρικά ύδατα «εκ παραδρομής». Οι δέκα Αμερικανοί ναύτες ήταν πλήρωμα δύο ελαφρών ακταιωρών που πραγματοποιούσαν περιπολία στο πλαίσιο άσκησης αποναρκοθέτησης κοντά στα Στενά του Ορμούζ. «Η έρευνα μας έδειξε ότι τα δύο σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν εκ παραδρομής. Οι στρατεύσιμοι και τα σκάφη τους απελευθερώθηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα, αφού ζήτησαν συγγνώμη», ανέφερε χθες ανακοίνωση του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα χθες, ο υποναύαρχος των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί είχε δηλώσει ότι τα δύο αμερικανικά σκάφη εισήλθαν στα ιρανικά ύδατα εξαιτίας βλάβης στα συστήματα πλοήγησής τους.

Σε χθεσινή του –προσεκτική– ανακοίνωση, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ναυτών, χωρίς ωστόσο να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα ταχέα σκάφη παραβίασαν τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ευχαρίστησε προσωπικά την Τεχεράνη για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε, λέγοντας: «Το γεγονός ότι το θέμα αυτό επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά αποτελεί απόδειξη της αξίας της διπλωματίας στη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας».

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Χασάν Φιρουζαμπαντί είπε ότι το περιστατικό θα λειτουργήσει ως υπενθύμιση της ιρανικής ισχύος στους «ταραξίες» του αμερικανικού Κογκρέσου.

Συντηρητικοί κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέφρασαν την οργή τους, επειδή οι Ιρανοί υποχρεώσαν γυναίκα μέλος του πληρώματος μιας εκ των ακταιωρών να φορέσει χιτζάμπ (μαντίλα) στο κεφάλι, όπως έδειξαν οι φωτογραφίες των κρατούμενων που δημοσίευσαν οι Ιρανοί.

Η απόδοση της εισόδου των σκαφών στα ιρανικά χωρικά ύδατα σε βλάβη αποτελεί σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Τεχεράνης να αποκλιμακώσει την ένταση, καθώς οι πρώτες δηλώσεις εκπροσώπων των Φρουρών της Επανάστασης έκαναν λόγο για «απόπειρα κατασκοπείας» από μέρους των Αμερικανών. Οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούν συχνά στρατιωτικά γυμνάσια στα διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου.

Παλαιότερα περιστατικά

Τον Απρίλιο του 2015, οι Φρουροί είχαν καταλάβει και δεσμεύσει πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, ιδιοκτησίας της εταιρείας Maersk, εξαιτίας νομικής διαμάχης της ναυτιλιακής εταιρείας με την κυβέρνηση του Ιράν. Το πλοίο και το 24μελές πλήρωμά του απελευθερώθηκαν ύστερα από δέκα ημέρες.

Το 2004 και το 2007, οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν Βρετανούς στρατιώτες και ναύτες σε διεθνή χωρικά ύδατα του Περσικού, τους οποίους απελευθέρωσαν λίγες ημέρες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή