Σε δράση ο «Σκύλος με τις δύο ουρές»

Σε δράση ο «Σκύλος με τις δύο ουρές»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γκεργκελί Κόβατς δεν ήθελε να μπλέξει με την πολιτική, αφού προτιμούσε να «κάνει την πλάκα του». Ομως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Από το 2000 είναι επικεφαλής μιας ομάδας πλακατζήδων καλλιτεχνών που είναι γνωστή ως  «Σκύλος με τις δύο ουρές». Πριν από μερικά χρόνια τα μέλη της ομάδας είχαν κάνει γκράφιτι την εικόνα κάποιου που έγραφε τη μακρύτερη ουγγρική λέξη και τελικά διαπίστωνε ότι δεν του έφτανε ο χώρος, αφού είχε γράψει τα 32 από τα 44 γράμματά της. Αργότερα, δημιούργησαν διαστημικό σταθμό στις όχθες του ποταμού Τίσα και διαφήμιζαν ταξίδια προς τέσσερις προορισμούς: τον Σείριο, τη Σελήνη, τον Γανυμήδη και τον Πλούτωνα. Ομως, το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν ψήφισε μακρά σειρά ξενοφοβικών μέτρων για να αποκρούσει την εισβολή των προσφύγων και των μεταναστών, ο Κόβατς και η ομάδα του ξαφνικά σοβάρεψαν. «Μας θύμωσε πολύ που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα λεφτά του κόσμου για μία εκστρατεία που μας διδάσκει ποιον να μισούμε. Στην Ουγγαρία, άλλωστε, μισούμε αρκετά ο ένας τον άλλον», λέει ο Κόβατς.

Μετά την εκλογική νίκη του, το 2010, ο Ορμπαν και το κυβερνών κόμμα Φιντές πραγματοποίησαν ένα συνταγματικό πραξικόπημα, ενισχύοντας την κεντρική κυβέρνηση και φιμώνοντας, ουσιαστικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ύψωσε και νέα τείχη, προκειμένου να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ξεκίνησε τον ανοικτό διάλογο για τη μετανάστευση και την τρομοκρατία, στέλνοντας σε εκατομμύρια σπίτια ερωτηματολόγια, μαζί με μία επιστολή υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην οποία ανέφερε ότι πολλοί από αυτούς που παρουσιάζονται ως πρόσφυγες έχουν στόχο να πάρουν τις δουλειές των Ούγγρων και τα επιδόματά τους. Οι ερωτήσεις ήταν του τύπου «Συμφωνείτε με την ουγγρική κυβέρνηση ότι, αντί για τους μετανάστες, στήριξη χρειάζονται οι ουγγρικές οικογένειες και τα παιδιά που θα γεννηθούν σε αυτές;». Ο «Σκύλος με τις δύο ουρές» ανάρτησε στο Facebook το δικό του ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις του τύπου «Ποιος φταίει για το υψηλό χρέος της Ουγγαρίας; α. Οι Εβραίοι β. Οι εξωγήινοι ή γ. Οι Εβραίοι εξωγήινοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του εθνικού διαλόγου για τη μετανάστευση ανήλθε σε περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό που η κυβέρνηση δαπάνησε για τους πρόσφυγες. Ασφαλώς, ο «Σκύλος με τις δύο ουρές» δεν αποτελεί εναλλακτική πολιτική πρόταση στο κόμμα Ορμπαν, αλλά προσφέρει μία διαφορετική κοσμοθεωρία, μια αντιδιαμετρική άποψη προς την κυβερνητική.

Οπως επισημαίνει ο Ούγγρος ιστορικός Ιστβάν Ρεβ, «ο "Σκύλος με τις δύο ουρές" είναι μία ομάδα αναζωογόνησης σε μία χώρα που πάσχει από κατάθλιψη και έχει χάσει την αίσθηση του χιούμορ της». Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα αυτοαποκαλείτο κόμμα προτού γίνει τέτοιο. Στην αρχή, οι δεσμεύσεις του ήταν η αιώνια ζωή, η δωρεάν μπίρα, η μείωση των φόρων, ακόμα και η κατασκευή ενός βουνού.

Παρότι είναι βέβαιο ότι ο «Σκύλος με τις δύο ουρές» γεννήθηκε μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας, μετά τις εκστρατείες του κατά του ξενοφοβικού Ορμπαν, απέκτησε πραγματική πολιτική δράση. Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, καταγράφηκε ως επίσημο πολιτικό κόμμα. «Τώρα κάνουμε πιο σοβαρά αστεία», λένε τα μέλη του. Ο Κόβατς παραδέχεται ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για σοβαρότητα, αλλά όχι για σοβαροφάνεια. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί κάνοντας τις πλάκες μας», καταλήγει χαμογελώντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή