Ενοχα μυστικά της Μαρίας Αντουανέτας

Ενοχα μυστικά της Μαρίας Αντουανέτας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτική ζωή γεμάτη πάθος φαίνεται ότι είχε η Μαρία Αντουανέτα. Επιστολές που πρόσφατα αποκωδικοποιήθηκαν υποδεικνύουν ότι είχε μια θυελλώδη σχέση με ένα Σουηδό ευγενή, ενώ βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα υποδεικνύει ότι τα δύο παιδιά της ήταν εξώγαμα και δεν ήταν πατέρας τους ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ΄.

Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά μηνύματα που έστελνε η Μαρία Αντουανέτα στον κόμητα Αξελ ντε Φέρσεν, φίλο της γαλλικής βασιλικής οικογένειας. Το πρώτο από τα 13 μηνύματα αναφέρει: «Θα τελειώσω τούτη την επιστολή, αλλά όχι χωρίς να σου πω, αγαπημένε και ευγενικέ φίλε, ότι σε αγαπώ παράφορα και ότι ποτέ δεν έρχεται μια στιγμή που δεν σε λατρεύω». Το μήνυμα γράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου 1792, έξι, μόλις, μήνες αφού ο κόμης προσπάθησε να βοηθήσει τη Μαρία Αντουανέτα αλλά και τον άνδρα της να διαφύγουν από το Παρίσι. Οι ιστορικοί πάντα αναρωτιόντουσαν κατά πόσον η σχέση της Μαρίας Αντουανέτας και του Φερσέν ήταν φιλική, ερωτική ή απλώς πλατωνική. Οι επιστολές της προς τον κόμητα περιορίζονταν αποκλειστικά σε κρατικά ζητήματα. Τα πιο προσωπικά αποσπάσματα είχαν μουντζουρωθεί είτε από τον ίδιο τον κόμη είτε από τους απογόνους του, που ήθελαν να αποφύγουν το σκάνδαλο.

Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες αποκωδικοποίησης των αποσπασμάτων, που είχαν καλυφθεί ολοκληρωτικά με κυκλικές μουντζούρες, είχαν αποτύχει. Τα κατάφερε, όμως, η ομάδα του ερευνητικού κέντρου για τη συντήρηση των συλλογών. Χρησιμοποιώντας υπέρυθρα σκάνερ και ακτίνες Χ, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν ανάμεσα στα δύο επίπεδα γραφής λόγω των μικρών διακυμάνσεων στην περιεκτικότητα χαλκού.

Αλλά οι αποκαλύψεις δεν σταματούν. Στο βιβλίο «Σε αγαπώ τρελά- Μαρία Αντουανέτα: Οι μυστικές επιστολές», η Βρετανίδα ιστορικός Εβελίν Φαρ υποδεικνύει ότι η κόρη της Μαρίας Αντουανέτας, Σοφί, που πέθανε ως νεογνό, ήταν παιδί του Σουηδού εραστή της, ενώ αμφισβητεί και την πατρότητα του γιου της Λουδοβίκου Καρόλου. Ως απόδειξη των ισχυρισμών της αναφέρει επιστολή φίλου της γαλλικής βασιλικής οικογένειας προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίλιαμ Πιτ και τον υπουργό Εξωτερικών Γκρένβιλ, όπου αναφέρεται ότι όλοι πιστεύουν πως ο Σουηδός κόμης ήταν ο πατέρας του δελφίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή