Ανεπιθύμητη στο Ισραήλ η ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Ανεπιθύμητη στο Ισραήλ η ΥΠΕΞ της Σουηδίας

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. «Ανεπιθύμητη στο Ισραήλ» είναι η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Στοκχόλμης ότι επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη χώρα.

Πίσω από τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται η πρόταση της κ. Βάλστρομ για διενέργεια έρευνας σχετικά με τις πληροφορίες ότι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «έκνομες ανθρωποκτονίες» Παλαιστινίων, κατά τους τελευταίους μήνες έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Η κ. Βάλστρομ έχει εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας, ενώ οι δηλώσεις της αποκαλύπτουν βαθύ αντισημιτισμό», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν.

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι έχουν σκοτώσει περίπου 150 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους άοπλοι διαδηλωτές αλλά και ένοπλοι που προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον Ισραηλινών. Την ίδια περίοδο, Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν 23 Ισραηλινούς, στρατιώτες και πολίτες. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα κατεχόμενα, Μακαρίμ Ουιμπισόνο, υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που θέτει το Ισραήλ στην έρευνά του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό. Ο Ουιμπισόνο χαρακτήρισε «έκνομους» 95 θανάτους Παλαιστινίων από την 1η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή